[ X ]
[ X ]
[ X ]
Camera Înregistrării de Stat îşi va modifica statutul. Află detalii!
18 Aprilie
foto: moldova.md

Statutul Camerei Înregistrării de Stat va fi modificat în curînd, din întreprindere de stat în instituție publică, ceea ce va permite o organizare mai eficientă a instituţiei. Despre acest lucru a anunţat ministrul Justiției, Oleg Efrim, în cadrul ședinței Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, transmite CURENTUL.

În cadrul şedinţei, au fost lansate și propuneri pentru simplificarea procedurilor de înregistrare a afacerilor, prin introducerea ghişeului unic. Astfel, antreprenorii nu vor mai trebui să se deplaseze la mai multe instituţii publice în procesul de înregistrare a afacerilor. Acest lucru va putea fi efectuat electronic, eliminând necesitatea unor servicii prestate acum contra plată.

Un alt obiectiv al Guvernului, reiterat de vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, este de a reduce perioada de înregistrare a afacerii la 24 de ore.

De asemenea, s-a discutat și despre lărgirea accesului la informaţie din Registrul de Stat şi din actele de constituire, prin crearea unui registru unic al persoanelor juridice, care va conţine informaţia referitor la persoanele juridice, dar şi fondatorii acestora. Serviciul va fi accesibil online, fără plată, conform celor mai bune practici din ţările Uniunii Europene.

Curentul.md aminteşte că la sfîrşitul anului trecut Guvernul de la Chişinău a aprobat un proiect de lege care simplifică procedura deschiderii unei afaceri. Astfel, aceştia nu vor mai fi obligaţi să deschidă un cont bancar pe care să fie depus cel puţin 40% din capitalul social al societăţii.  De asemenea, au fost exclusă procedura de înregistrare la IFPS, CNAM şi Fondul de Asigurări Sociale.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților