[ X ]
CALC cere Parlamentului adoptarea în regim de urgență a trei proiecte de lege
14 Iulie

Au rămas 5 zile ca Parlamentul Republicii Moldova să adopte cel puțin 3 proiecte de lege, care ar permite desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte. Despre aceasta au declarat în cadrul unei conferințe de presă membrii Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, transmite CURENTUL.

Reprezentanții Coaliţiei susțin că, proiectele de lege ce țin finanțarea partidelor și a campaniei electorale, inițiativa de modificare a Codului Audiovizualului și proiectul de lege  privind egalitatea de gen,  care anterior au fost declarate prioritare de către Parlament, nici pînă în prezent  nu au fost puse pe ordinea de zi a Legislativului.

Petru Macovei, Directorul Executiv al Asociației Presei Independente (API) a declarat că, mass-media a devenit formator de opinie și, de aceea, de urgență trebuie de adoptat modificările la Codul Audiovizualului.

„Trebuie să se cunoască cine sunt proprietarii instituțiilor mediatice, este nevoie de claritate. Se apropie campania electorală, cetățenii vor fi manipulați, necunoscînd cine stă în spatele unei sau altei instituții media. O altă restanță ține de activitatea Instituției Publice Naționale a Audiovizualului “Teleradio Moldova”, care nu are un Consiliu de Observatori funcțional. Acest fapt va afecta activitatea editorială a instituției respective în campanie”, a precizat Macovei.

Pavel Postică, directorul de programe al Asociaţiei „Promo-lex” a menționat că, Parlamentul ar trebui să adopte proiectul de lege ce ține de finanțarea partidelor și a campaniei electorale.

„ Legislativul trebuie să se țină de cuvînt pînă la urmă și  să voteze acest proiect important. Acesta va clarifica aspecte importante în campanie electorală: modalitate de finanțarea a partidelor și a campaniei din exterior; scăderea plafoanelor politice din donații, detalierea rapoartelor financiare, etc. Acest proiect va stabili clar, cînd, de ce, pentru ce, au fost sancționate partidele politice și astfel nu vom avea aceleași probleme pe care le-am întîlnit în campaniile precedente”, a subliniat Postică.

Totodată, Alexei Buzu, director executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” a afirmat că, Parlamentul trebuie să adopte proiectul ce ține de egalitatea de gen în procesul electoral.

„Femeile ca alegători sunt cu mult mai active decît bărbații și, de aceea, trebuie să ținem cont de asta. Noi am semnalat aceste probleme încă în 2010, atunci Coaliția de guvernarea a promis că va  întreprinde măsuri. Nu vedem nici o mișcare în acest sens și  nici nu se vede ca pînă cînd deputații vor merge în vacanță, proiectul respectiv să fie pus pe ordinea de zi și votat”, a conchis Buzu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților