Propunerea Prim-ministrului Chiril Gaburici de a lichida Banca de Economii, Banca Socială și Unibank este susținută de către Președintele Parlamentului, Andrian Candu. Premierul a declarat, de mai multe ori, că, la moment, lichidarea acestor bănci este soluția optimă pentru depășirea crizei din sistemul financiar-bancar, transmite CURENTUL.
De asemenea, Chiril Gaburici a reiterat, de nenumărate ori că, prioritar, pentru Guvern, este restituirea deplină a mijloacelor financiare din depozitele deponenţilor, finalitatea investigaţiilor demarate, cu tragerea la răspundere a celor vinovaţi, şi recuperarea banilor sustraşi.
Inclusiv, în cadrul audierilor din Parlament, din 7 mai curent, Chiril Gaburici a prezentat un plan de lichidare a celor trei bănci cu probleme.
„Aceasta este o temă discutată și analizată la toate nivelurile, chiar și cu partenerii externi. Există un plan, s-au făcut calcule, s-au făcut estimări. Este evident că, pentru menținerea băncilor, cheltuielile vor fi mai mari decât pentru lichidarea acestora. Ce am făcut noi? Am încercat să găsim o soluție pentru deponenți. Guvernul și-a asumat responsabilitatea de a garanta că toți banii, indiferent în ce bancă: Banca de Economii, Banca Socială sau Unibank, vor ajunge la deponenții care-și țin banii acolo. În același timp, căutăm soluții astfel încât alte bănci sau Poșta Moldovei să deservească clienții după lichidarea băncilor menționate. De asemenea, pregătim proiectul de lege care va prevedea preluarea de către buget a plăților aferente depozitelor cetățenilor din aceste bănci”, a declarat Premierul Chiril Gaburici la tribuna Parlamentului.
Subiectul lichidării BEM, Băncii Sociale, Unibank a fost discutat și în cadrul ședinței cu reprezentanții societății civile, care a avut loc pe 22 mai, la Guvern. Pentru a soluționa câtmai rapid criza din sistemul bancar, Guvernul va analiza propunerile și recomandările venite din partea societății civile.
Anterior, și Fondul Monetar Internațional, dar și Banca Mondială s-au pronunțat pentru lichidarea acestor trei bănci.
Adrian Platon