[ X ]
[ X ]
[ X ]
Avocatul lui Vlad Filat: Cu părere de rău nu s-a prezentat nici un martor
17 Mai

Niciunul dintre cei cinci martori citați nu s-a prezentat astăzi la ședința de judecată în dosarul deputatului Vlad Filat, ex-Premier. Declarații în acest sens au fost făcute de avocatul Igor Popa, transmite CURENTUL.

În cadrul ședinței de astăzi urmau să fie audiați primii martori ai apărării.

”Cu părere de rău nu s-a prezentat nici un martor. Trebuie să înțelegem că legea stabilește că, în cazul în care martorul e citat și nu se prezintă, el trebuie să anunțe despre imposibilitatea de a se prezenta sau să comunice o altă dată în care să participe la ședințe. Astăzi nu s-a prezentat nici un martor și legea spune clar că în acest caz martorul poate fi adus silit sau poate achita amendă”, a explicat avocatul.

Partea apărării consideră nu doar faptul că nu s-a respectat legea, dar și faptul că martorii au fost intimidați.

”Noi considerăm nu doar nerespectarea legii, dar și posibilitatea că martorii au fost intimidați. De ce dacă legea cere, martorii au găsit de cuviință să ignore aceste citații și să nu se prezinte?”, a spus Igor Popa.

Avocatul a mai spus că la următoarea ședință judecătorii urmează să se pronunțe dacă martorii vor fi aduși în fața instanței în mod silit sau nu.

Potrivit spuselor sale, unul dintre martorii citați legal a fost Dorin Drăguțanu, ex-guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

”Noi credem că au avut loc intimidări, altfel nu înțelegem de ce nu au venit. Pe de altă parte, martorii acuzării au fost implicați în alte dosare și au venit imediat ce au fost citați”, a mai spus avocatul.

Igor Popa a spus că a reușit să discute doar cu un martor dintre cei cinci, acesta declarîndu-i că nu are ce spune în fața instanței, deși anterior afirma contrariul.

La rîndul său, procurorul Adriana Bețișor a spus că nu au fost făcute careva intimidări asupra martorilor.

În context, ea s-a referit la principiul egalității armelor și a menționat că fiecare dintre martorii acuzării care au fost citați – s-au prezentat, însă martorii apărării nu au venit.

”Este ceva bizar și nu are legătură cu cauza penală”, a subliniat ea, precizînd că nu intră în detalii privind lista de martori ai apărării.

Totodată, Bețișor a afirmat că e sigură de faptul că nici o probă și nici un martor nu va putea combate probele acuzării.

Următoarea ședință este programată pentru mîine, 18 mai 2016.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților