Reforma constituţională din 5 iulie 2000 a avut o influenţă decisivă asupra funcţionării sistemului politic din Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de doctorul în ştiinţe politice Aurelia Peru-Bălan, cercetător ştiinţific coordonator la Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM, transmite CURENTUL.
„Reforma constituţională din 5 iulie 2000 a avut o influenţă decisivă asupra funcţionării sistemului politic din RM. Modificarea a avut ca obiectiv racordarea sistemului politic moldovenesc la modelele celor mai avansate ţări europene. Cu timpul însă s-a dovedit că această reformă nu a făcut altceva decît să infiltreze premise pentru crize politice”, a declarat Aurelia Peru-Balan.
Aceasta a spus că, în perioada 2009-2012 Moldova a fost condusă de preşedinţi interimari. De asemenea, doctorul în ştiinţe politice susţine că, din 2009 şi pînă în prezent au fost înregistrate 5 crize guvernamentale.
În context, Aurelia Peru-Balan a prezentat cîteva modele funcţionale de alegere a preşedintelui statului în unele republici parlamentare europene. Aceasta s-a referit la modelul Estoniei, Letoniei, Lituaniei şi Finlandei.
Adrian Platon