Asociația ”Promo-Lex”consideră că, combaterea corupției politice în Republica Moldova trebuie făcută prin îmbunătățirea cadrului legal privind finanțarea partidelor politice și supraveghere civică. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferințe de presă, transmite CURENTUL.
Directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postică a declarat că, cotizația de membru de partid este un subiect tabu în Republica Moldova.
”Am inițiat o analiză și monitorizarea aspectului finanțării partidelor politice, începînd cu campaniile electorale din 2010. Inițial, erau abateri, însă acum lucrurile s-au mai îmbunătățit. Începînd cu 1 ianuarie 2016, finanțarea partidelor va urma și din contul Bugetului de Stat, în urma alocațiilor pe care le vor primi partidele politice. Din acest considerent, Promo-LEX și-a propus să facă o analiză comprehensivă în ceea ce privește finanțarea partidelor politice. În cadrul acestui proces vom face un studiu cu privire la finanțarea partidelor politice, să vedem, de facto, de unde primesc partidele bani și cum îi cheltuiesc, după care vom face și o metodologie prin care să putem să facem analiza continuă a finanțării partidelor politice. Atît din sursele pe care le primesc ei din surse private, cît și din contul bugetului de stat”, a precizat el.
Totodată, Postică a menționat că, în urma metodologiei elaborate a studiului, ei vor încerca să facă analiza a actelor oficiale a partidelor.
”Noi vom face și facem interviuri cu reprezentanții oficiilor centrale ale partidelor, dar și cu reprezentanții teritoriali. În acest sens, observatorii acumulează informație din teritoriu. În rezultat, vom încerca ca pînă la finele lunii martie să elaborăm acest studiu în care să venim cu toate datele finale. Am depistat și cîteva lacune ce ține de cotizația de membru, pentru că deja mărimea cotizațiilor de membru și periodicitatea urmează să fie incluse în statutele partidelor”, a punctat Postică.
La rîndul său, analistul financiar al Promo-LEX, Cornelia Călin a afirmat că, au elaborat deja un studiu, în care s-au focusat pe analiza mecanismelor interne de finanțare – cotizații. ” În 2016, reglementarea plății cotizațiilor devine obligativitate. În urma analizei celor 43 partide, am constatat că doar 22 partide și-au reglementat acest aspect în statutele lor, ceea ce înseamnă că restul riscă să nu primească finanțare de la bugetul de stat, dacă pînă în 2018 nu aduc în ordine aceste acte”, a afirmat Cornelia Călin.
Pavel Postică a venit și cu o recomandare către Ministerul Justiției, dar și o sugestie către partidele politice.
”Îndemnăm MJ să facă un apel către partidele care nu și-au dus în concordanță prevederile statutare și să facă ceste modificări, pentru că ar putea să nu primească bani din buget. Dar și sugerăm partidelor politice să fixeze mărimea cotizațiilor în statutele lor, dar țină cont că, cotizațiile sunt principala sursă de autofinanțare”, a adăugat Postică.
Andriana Cheptine