Partidele politice de la guvernare nu au motivaţia de a comunica cu societatea civilă, şi nu vor renunţa la această deprindere. De această părere este directorul executiv al Asociaţiei ADEPT, Igor Boţan, şi a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „Societatea şi clasa politică însuşesc nesatisfăcător caracterul public al negocierilor pentru crearea coaliţiei guvernamentale: motive, pericole, soluţii”, transmite CURENTUL.
Potrivit sursei, după alegerile din 30 noiembrie au fost cîteva iniţiative civice prin care societatea a cerut partidelor să spună ce negociază şi cum negociază.
„Toată lumea ştie că noi am fost decepţionaţi de cum a fost guvernată ţara, dar în pofida acestui fapt cei care ne-au guvernat au primit mandatele înapoi. Ei cred că odată ce s-a terminat campania electorală, nu mai trebuie să contacteze cu electoratul. Această motivaţie lipseşte cu desăvîrşire în rîndul partidelor politice, şi nu vor renunţa la aceste năravuri”, a declarat Boţan.
Totodată, acesta a spus că politicienii au timp pînă la 30 decembrie să negocieze, fiindcă atunci este data limită cînd se trebuie să se întrunească în prima şedinţă a Parlamentului. Pînă atunci vom fi ignoraţi, aşa cum am fost în ultimele 2 săptămîni. Atitudinea noastră este pozitiva faţă de aceşti politicieni, şi aceasta trebuie promovată şi în continuare. Noi trebuie să ironizăm fără cruţare, fiindcă ei nu merită o altă atitudine, după felul cum se comportă cu cetăţenii”, a adăugat Boţan.
De aceeaşi părere este şi Arcadie Barbăroşie, membru al Iniţiativei „Pentru o Guvernare Responsabilă”.
„Noi chiar trebuie să ne păstrăm simţul umorului. Partidele dau impresia că nu negociază. Noi nu am avut în vedere că acolo să fie o cameră video care să transmită online. Ar fi o stimă faţă de noi să ne spună ce planuri şi priorităţi au, care sînt probleme. Ceea ce transpare din acest proces de negocieri nu îmi place, au pornit cu piciorul stîng. Eu aş fi aşteptat o declaraţie generală, făcută nu de reprezentanţii partidelor, dar una coordonată şi făcută de un purtător de cuvînt”, a conchis Arcadie Babrăroşie.
Adrian Platon