Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu a avut astăzi o întrevedere cu Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Radojko Bogojevici și Șeful Misiunii OSCE în Moldova, E.S. Ambasadorul Michael Scanlan, transmite CURENTUL.
În cadrul întrevederii Andrian Candu și Radojko Bogojevici au discutat despre următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2”, care urmează a fi stabilită odată cu reluarea activității grupurilor de lucru și a întâlnirilor în formatul „1+1”. Oficialii au făcut schimb de opinii cu privire la impulsionarea contactelor și a dialogului între cele două maluri ale Nistrului, la toate nivelele.
Speakerul Andrian Candu a salutat eforturile Misiunii OSCE în Republica Moldova și a Președinției sârbe în Exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, reiterând disponibilitatea autorităților de la Chișinău, în special la nivelul Parlamentului Republicii Moldova, de a se angaja într-un dialog constructiv, axat pe rezultate, cu reprezentanții din stânga Nistrului.
Președintele Parlamentului a subliniat că prioritatea Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană și implementarea Acordului de Asociere cu UE, ceea ce creează premise noi de obținere a standardelor moderne de viață pentru toată populația Republicii Moldova, fără discriminare. Anume pe această cale pot apărea noi oportunități și abordări comune de colaborare cu autoritățile din stânga Nistrului, pentru implementarea reformelor necesare în interesul populației.
„Intensificarea comunicării între cele două maluri ale Nistrului trebuie să fie oțbinută prin implicarea în procesul de ajustare a cadrului legislativ național la standarde internaționale, precum și inițierea unor contacte „business-to-business”. Toate astea pot reprezenta un început bun, în noul an, pentru dezvoltarea cooperării în favoarea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a subliniat Andrian Candu.
La rândul său, Reprezentantul Special al OSCE Radojko Bogojevici a reiterat necesitatea menținerii dialogului politic activ în cadrul procesului de reglementare, precum şi eficientizarea activității grupurilor sectoriale de lucru. Totodată, oficialul a dat asigurări că OSCE este pregătită să ofere expertiză și să sprijine intensificarea contactelor comune.
Adrian Platon