[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrian Candu are mai mulţi candidaţi la funcţia de guvernator al BNM
17 Decembrie

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a anunţat că are mai mulţi candidaţi la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei. Declaraţii în acest sens au fost făcute de speaker în timpul şedinţei Parlamentului, transmite CURENTUL.

„Eu am cîteva candidaturi, pe care le consider foarte bune şi care aveam intenţia ca în ziua de mîine să le propun pentru discuţii acelei comisii de selectare a candidatului pe care am păstrat-o ca pe o platformă de comunicare şi consultare, iar săptămîna viitoare să încep discuţiile cu fracţiunile parlamentare pentru a purcede ulterior la propunerea în plen şi votarea candidatului. Însă în urma discuţiilor cu cîţiva dintre politicieni, în mod special implicaţi în negocieri pentru formarea majorităţii parlamentare, am fost rugat să mai luăm o pauză în procedura de desemnare. Am avut o discuţie şi cu candidaţii şi pe moment s-a luat decizia de a reţine procesul de desemnare a candidaţilor şi discuţiile în plen ce ţine de numirea guvernatorului”, a declarat Candu.

De asemenea, acesta a spus că Dorin Drăguţanu şi Marin Moloşag nu au intenţia de a-şi retrage cererile de demisie.

„În timpul apropiat candidaţii vor apărea public şi vom iniţia toate procedurile legale privind desemnarea şi numirea în funcţie a persoanelor la conducerea BNM. Este vorba de persoane cu studii de specialitate în şcoli prestigioase, este vorba de persoane cu o vastă experienţă în sectorul financiar internaţional şi este vorba de persoane care cel puţin în ultimii 5 ani nu s-au aflat în Moldova pentru a exclude orice legătură cu clasa politică, grupuri de interese, mediul de afaceri sau sectorul bancar din Republica Moldova”, a conchis preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Reamintim că, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, precum şi viceguvernatorul Marin Moloşag, au depus cererile de demisie pe data de 21 septembrie anul curent. Ulterior, pe 6 octombrie 2015, speaker-ul Andrian Candu a constituit o comisie specială pentru selectarea candidaturilor la funcţia de guvernator al BNM. Pe 10 noiembrie anul curent, Andrian Candu a anunţat că el va fi cel care va propune o candidatură la această funcţie, deoarece comisia nu a reuşit să selecteze un candidat.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților