[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrian Candu: Acest eveniment să aducă un beneficiu tuturor participanților
30 Iunie

Asociația de Justiție Constituțională din Regiunea Mărilor Baltice și Neagră își desfășoară, în aceste clipe, primul Congres, transmite CURENTUL.

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase a amintit că, la 26 octombrie 2015, CC împreună cu alte patru Curți au constituit la Vilnius, Asociația de Justiție Constituțională din Regiunea Mărilor Baltice și Neagră.

„Actualmente Curtea din RM deține președinția. Scopurile fundamentale ale organizației sunt promovarea și protecția drepturilor omului ca valori fundamentale, garantarea principiilor și valorilor democratice, asigurarea și implementarea principiilor statului de drept. Un scop aparte al Asociației îl constituie promovarea independenței CC din statele membre”,a explicat Tănase.

Președintele RM, Nicolae Timofti a afirmat că, constituirea organizației reprezintă un moment important pentru istoria cooperării.

„CC îi revine sarcina nobilă de a fi arbitru final al disputelor privind interpretarea Legii Supreme. Am ferma convingere că înființarea Asociației este de bun augur și vine ca o reflecție a tendinței comune de promovare a schimbului privind practicile jurisdicţionale în materie de drept constituțional, astfel, respectarea valorilor statului de drept intervine ca o garanție în asigurarea păcii, securității regionale și internaționale”, a precizat Timofti.

La rîndul său, Președintele Parlamentului, Andrian Candu a menționat că, CC din RM a devenit o instituție nu doar care veghează asupra respectării Constituției, nu doar a interpretărilor prevederilor constituționale, dar și creează.

„Instituirea acestui format de cooperare dintre CC deschide calea spre un schimb reciproc avantajos de expertiză constituțională foarte necesară în contextul protejării valorilor comune consfințite de Constituție: stat de drept, democrație, suveranitate, integritate teritorială, justiție și drepturi fundamentale. Acest eveniment cu siguranță o să creeze posibilitate de schimb de opinii, idei, expertiză între curțile care fac parte din Asociație. Sper foarte mult ca acest eveniment să aducă un beneficiu tuturor participanților”, a punctat Candu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților