Conferința anuală „Cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă”, sper că, se va desfășura cu brio, iar la final vom avea recomandări cît mai bune, astfel ca societatea civilă să aibă locul ei în tot ce înseamnă administrarea țării. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul inaugurării ediției a VI-a a Conferinței anuale „Cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă”, care se va desfășura în perioada 4-5 iulie, transmite CURENTUL.
Președintele Parlamentului, Adrian Candu a menționat, totodată, cît de importantă este societatea civilă în administarea țării. „În primul rînd vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost și sunt implicați în realizarea și defășurarea acestui atelier. Aceasta este, de fapt, o săptămînă dedicată societății civile și are un rol important”, a declarat Speakerul.
La rîndul său, viceprim-ministrul pe probleme sociale Gheorghe Brega, a accetuat cît este de importantă societatea civilă într-un stat democratic.
,,Această conferință are drept scop de a asigura și de a fortifica parteneriatul, dialogul dintre Parlament și societatea civilă. Astăzi aceste două platforme Parlament–Societate Civilă au un parcurs ascendent și sperăm ca împreună să căutăm soluții pentru situații de impas, care ar putea asigura servicii publice de calitate. Actorii societății civile și implicare lor în activitatea publică, de fapt reprezintă temelia unei societăți democratice, iată de ce trebuie să existe acest dialog comun”, a menționat viceprim-ministrul pe probleme sociale Gheorghe Brega.
La discuții vor mai participa și prim-ministrul Pavel Filip, vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici, deputați, miniștri, ambasadori, reprezentanți ai societății civile, experţi internaţionali.
Precizăm că, pe parcursul zilei se vor prezenta patru ateliere de lucru, având următoarele tematici: ”Mecanisme de cooperare între Parlament, Guvern şi societatea civilă: concepţia de colaborare dintre Parlament şi societatea civilă”, ”Implementarea şi continuitatea Strategiei de Dezvoltare a Societăţii Civile”, ”Rolul societăţii civile în procesul de implementare şi monitorizare a Acordului de Asociere Republica Moldova – UE”, ”Cooperarea pentru eficientizarea procesului de dezvoltare a Republicii Moldova”.
Iar mîine va avea loc cea de-a doua parte a Conferinței respective unde vor fi discutate subiecte ce vizează prezentarea modelelor eficiente de cooperare pe segmentul de politici publice între Parlament, Guvern și societatea civilă, identificarea soluțiilor de consolidare a transparenței decizionale a Parlamentului și Guvernului, precum și stabilirea principiilor comune de cooperare între guvernare, societatea civilă și partenerii de dezvoltare.
Anastasia Borta