Consiliul Marii Adunări Naționale (CMAN) susține că, ieri, Comisia Electorală Centrală (CEC) a adoptat o hotărîre ilegală, neconstituțională și antipopulară. Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, președintele CMAN, Andrei Năstase, transmite CURENTUL.
Năstase a declarat că, decizia de ieri a fost o comandă politică.
”Membrii acestei instituții, aflați în situația unui mandat expirat, au avut de ales între voința unei majorități parlamentare antipopulare și voința poporului RM de modificare a modului de alegere și demiterea a Președintelui țării, reducerea numărului de deputați și ai limitării imunității parlamentare. Ei au ales să satisfacă interesele guvernării”, a precizat el.
Totodată, Năstase a menționat că, grupul de inițiativă, privind colectarea semnăturilor pentru referendum, va contesta în instanță decizia CEC.
”Dat fiind faptul că, din punct de vedere juridic, singura cale de accedere, la o instituție de drept internațională, o constituie contestarea actului în instanțele moldovenești, vom depune actele corespunzătoare în termenul prevăzut de lege în instanță”, a punctat Năstase.
Președintele CMAN a îndemnat întreaga țară la un protest de mare amploare, duminică, 24 aprilie 2016, ora 12.00 în PMAN. ”Cetățeni, datoria ne cere să apărăm: țara, Constituția și demnitatea”, a conchis Năstase.
CURENTUL precizează: Ieri, CEC a respins inițiativa de desfășurare a referendumului republican constituțional, dar și a anulat înregistrarea grupului de inițiativă. Președinte CEC, Iurie Ciocan a argumentat propunerea de respingere a inițiativei, prin faptul că, în urma examinării calitative a listelor de subscripție s-a constat că doar în trei unități administrativ – teritoriale din nivelul II și anume mun. Chișinău, Bălți și orașul Orhei au fost colectate mai mult decît 20 mii semnături, așa cum prevede legea.
Andriana Cheptine