În cadrul vizitei pe care o efectuează la Washington, SUA, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a avut mai multe întâlniri cu oficiali din Senatul american, Oficiul pentru Afaceri Est-Europene al Departamentului de Stat, Grupul de Prieteni ai Moldovei în Congresul SUA „Congressional Moldovan Caucus”, dar și cu grupuri de experți în domeniul social-politic, transmite CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul întrevederilor, au fost abordate subiecte ce țin de situația gravă în care se află Republica Moldova, evoluția procesului politic, scrutinul prezidențial din 30 octombrie și necesitatea scoaterii Republicii Moldova din captivitate prin alegeri libere și corecte monitorizate îndeaproape de instituțiile internaționale.
„Actualul regim oligarhic a discreditat până și ideea de democrație. Oamenii sunt la limita răbdării și înțeleg necesitatea stringentă de schimbare a clasei politice corupte. Contăm pe sprijinul partenerilor de dezvoltare în demersul poporului Republicii Moldova de a-și lua țara înapoi. În acest sens, este important să se facă diferența între interesele guvernării antipopulare, care vrea să se mențină la putere cu orice preț, și cetățenii care vor să trăiască cu demnitate într-o țară liberă”, a declarat Andrei Năstase.
La Capitol Hill, el a discutat cu un grup de congressmani și persoane cheie din Congresul SUA despre situația social-politică din Moldova, despre eforturile Platformei DA de consolidare a unei opoziții democratice veritabile, cât și despre inițiativa lui Andrei Năstase de înaintare a unui candidat comun în cadrul alegerilor prezidențiale din Moldova.
De asemenea, Andrei Năstase a fost invitat și la German Marshall Fund, organizație specializată pe cooperare transatlantică ce susține lideri din societatea civilă din zona balcanică, ce pot crea inițiative democratice și au potențialul de a construi un stat de drept veritabil și instituții de stat funcționale. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr a purtat un dialog și cu Glen Howard, președintele fundației Jamestown, instituție internațională de cercetare.
„Sunt copleșit de susținerea unanimă a experților și demnitarilor americani și mă conving o dată în plus că partenerii noștri de dezvoltare susțin mișcarea protestatară din Moldova și încurajează oamenii din Moldova să nu le fie frică, să depună eforturi în a-i informa corect pe cei care nu au acces la cele 15% de presa liberă, să nu se mai lase manipulați de paradigma geopolitică și să susțină pe cât posibil orice efort de promovare a valorilor democratice”, a conchis liderul PPDA, Andrei Năstase.
Oficialii și experții americani au menționat că monitorizează atent situația din Moldova și se arată interesați de evoluția evenimentelor.
Cristina Pendea