Doar 30% dintre instituțiile din România și 9,9% din R. Moldova au elaborat vreodată rapoarte de activitate. Concluzia a fost anunțată astăzi, de către Andrei Macsut, cercetător din partea Societatea Academică din România (SAR), în cadrul unei conferințe de presă privind ”Transparența procesului decizional: legi și practici pe ambele maluri ale Prutului”, transmite CURENTUL.
Societatea Academică din România (SAR), împreună cu Academia de Advocacy (AA) şi Asociația Presei Independente (API), au făcut publice rapoartele privind respectarea legilor liberului acces la informaţii de interes public şi a legilor transparenţei decizionale din România şi Republica Moldova.
Andrei Macsut, referindu-se la Republica Moldova, a declarat că, au monitorizat în perioada 2003 – 2014, 83 instituții din RM.
”Chiar dacă ar fi trebuit să publice 996 de rapoarte de activitate conforme cu legea, însă am găsit doar 99, ceea ce înseamnă că gradul general de conformitate cu legea este de 9,9% pe durata celor 12 ani, de cînd Moldova a fost reorganizată administrativ în 32 raioane”, a precizat Macsut.
Totodată, Andrei Macsut a menționat că, în urma monitorizării atît în R. Moldova, cît și România, a constatat că, este un progres foarte lent în aplicarea legii, gradul foarte mare de dezinteres față de obligația prezentării opiniei publice a activității prestate din banii publici, dar și sunt întîrzieri mari în depunerea rapoartelor financiare.
Andriana Cheptine