[ X ]
[ X ]
[ X ]
Analist: PCRM a înregistrat o performanţă greu de atins pentru orice partid din UE
30 Octombrie

Spre deosebire de alte ţări postsovietice, în Republica Moldova, comuniştii par să o ducă cel mai bine. Despre aceasta scrie cunoscutul analist politic Nicolae Negru, într-o analiză publicată pe politicon.md.

„Partidul Comuniştilor din Republica Moldova este un „gigant”, reuşind, cu începere din alegerile parlamentare din 1998, să se situeze pe primul loc în preferinţele alegătorilor, şi să deţină puterea în 2001-2009. În 2001 şi 2009, comuniştii au atras circa 50 la sută din voturile alegătorilor din Republica Moldova – o performanţă greu de atins pentru orice partid din Europa”, scrie Negru.

Potrivit analistului politic, doctrina comunistă este doar un decor formal pentru PCRM. „Este interesant de văzut ce îl ţine în viaţă, cum se acomodează din punct de vedere doctrinar, cît de oportuniste sînt manifestările lor. „Este dezolant să constați cum profită de democrație, de pluralism, de libertatea cuvântului urmașii unei ideologii totalitare”, adaugă Nicolae Negru.

În context, analistul susţine că experienţa PCRM merită atenţie, deoarece poate oferi cheia de citire a insuccesului, nereuşitei multor partide democratice.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților