[ X ]
[ X ]
[ X ]
Analist: Lukaşenko şi Putin susţin integrarea europeană a R. Moldova
26 Septembrie

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin şi preşedintele Republicii Belarus, Alexandr Lukaşenko susţin integrarea europeană a Republicii Moldova. De această părere este analistul politic Roman Mihăieş, transmite CURENTUL.

Într-o postare pe blogul său, Roman Mihăieş face trimitere la ultimele declaraţii ale celor doi şefi de stat.

„Rusia se pronunţă pentru întărirea cooperării între Uniunea Europeană şi Comunitatea economică eurasiatică şi propune crearea unui spaţiu economic comun între cele două entităţi”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin la reuniunea de marţi 26 august, de la Minsk.

Aflat în vizită la Chişinău, Preşedintele Republicii Belarus, Alexandr Lukaşenko, s-a declarat  convins “că vectorii diferiți de integrare, Uniunea Europeană pentru Moldova și Uniunea Vamală pentru Belarus, nu trebuie să reprezinte un obstacol în relațiile bilaterale”. Dimpotrivă, a declarat Lucasenco, “noi găsim mai multe oportunități pentru cooperare ca urmare a semnării Acordului de Asociere RM-UE”, scrie analistul.

Potrivit lui Roman Mihăieş, unica portiţă spre piaţa UE pentru Belarus e Republica Moldova, ţara noastră fiind văzută de preşedintele belarus şi ca platformă de export a produselor pe piaţa europeană, în condiţiile în care Chişinăul a semnat Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu UE.

„În acest context, arată jalnic susţinătorii integrării RM în Uniunea Vamală. În situaţia, în care fondatorul Uniunii Vamale, Lukaşenko , susţine vectorul de dezvoltare europeană a RM, şi mai mult, vrea să profite de acesta prin intermediul ţării noastre, ce argumente le mai rămîn antieuropenilor? Iar cel mai puternic argument contra integrării RM în Uniunea Vamală, îl oferă chiar Vladimir Putin.

Acesta a declarat la Minsk, că “Rusia se pronunţă pentru crearea unui spaţiu economic comun între Uniunea Europeană şi Comunitatea economică eurasiatică”, a conchis analistul.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților