La 30 noiembrie 2014, în Republica Moldova se finisează ciclul politic început la 29 iulie 2009. După 30 noiembrie, Republica Moldova va intraîntr-un nou ciclu politic. De această părere este analistul politic Ion Tăbîrţă, scrie politicon.md.
„Realizările obținute de guvernările de la Chișinău între anii 2009-2014 reprezintă doar începutul procesului de europenizare și modernizare a Republicii Moldova, a cărui finalitate logică trebuie să fie integrarea celui de-al doilea stat românesc în Uniunea Europeană. Pentru aceasta este nevoie de continuitate. Dacă ne uităm la experiența statelor din Europa Centrală și de Sud-Est care au devenit membre ale UE, atunci deducem următorul traseu cu trei repere majore – asociere, țară-candidat și integrare”, menţionează analistul.
Potrivit lui Ion Tăbîrţă, obiectivul de a obţine statutul de ţară-candidat este unul perfect realizabil. „Republica Moldova trebuie să intensifice și aprofundeze reformarea domeniilor prevăzute în Acordul de Asociere, semnat de statul nostru cu UE la 27 iunie”, a adăugat Tăbîrţă.
Totodată, analistul politic susţine că Alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 vor fi un adevărat referendum pentru vectorul de dezvoltare a Republicii Moldova. „Din păcate, populația teritoriului dintre Prut și Nistru este încă divizată la mai multe aspecte, inclusiv și privind vectorul de dezvoltare a țării. Este foarte important ca partidele proeuropene din Republica Moldova să vină în campania electorală „păstrându-și rândurile”, cu angajamente clare în fața populației”, a conchis Ion Tăbîrţă.
Adrian Platon