[ X ]
[ X ]
[ X ]
Analist: Dialogul cu PCRM în actualele împrejurări este nu doar necesar, ci și indispensabil
23 Decembrie

În actuala conjunctură politică neglijarea comuniștilor s-ar constitui într-o gafă monumentală. De această părere este analistul politic Petru Bogatu, transmite CURENTUL.

Potrivit sursei, dialogul cu PCRM în actualele împrejurări este nu doar necesar, ci și indispensabil. Mai mult, Bogatu a prezentat şi cîteva motive în acest sens.

„Fără suportul comuniștilor nu poate fi ales președintele republicii. În cazul în care PCRM nu cooperează, după cum a promis, există riscul declanșării unor alegeri anticipate, iar acesta este ultimul lucru care ne-ar trebui acum”, a spus analistul.

De asemenea, Petru Bogatu a menţionat că Republica Moldova are nevoie de reforme constituționale aprofundate.

„Mai cu seamă în domeniul justiției. În lipsa acestora, combaterea corupției la nivel înalt nu este cu putință, fapt ce echivalează cu un fiasco lamentabil pentru cele trei partide care negociază acum constituirea unei noi coaliții de guvernământ. Doar cu sprijinul comuniștii se poate asigura o majoritate constituțională”, a adăugat analistul.

Petru Bogatu consideră că partidele pro-europene sunt obligate să consolideze societatea, iar acest lucru este imposibil fără implicarea, sub o formă sau alta, în procesul de solidarizare națională, a Partidului Comuniștilor.

„În aceste circumstanțe, Partidul Comuniștilor trebuie transformat în ceea ce se cheamă „opoziție constructivă”.Ar fi o nerozie să nu se profite de ocazie pentru a construi un consens național în chestiunea vectorului de politică externă. Unde mai pui că PCRM își oferă serviciile. Și nu cere imposibilul. Pe urmă, este și în spiritul uzanțelor democratice europene să i se ofere opoziției anumite postul în Parlament, dar și în domenii ce nu intră direct în subordinea Guvernului”, a menţionat analistul Petru Bogatu.

În context, acesta spune că chiar William H. Moser, Pirkka Tapiola și Marius Lazurcă au dat de înțeles că în actuala conjunctură internațională este nevoie de cimentarea unității naționale a Republicii Moldova, prin dialogul cu PCRM, în fața provocărilor externe. „Și acest lucru este absolut clar pentru toată lumea”, a conchis Petru Bogatu.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților