[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ambasadorului Marii Britanii la Chişinău: Sîntem deschişi să va ajutăm cu dăruire de sine
14 Septembrie

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a primit o vizită de curtoazie din partea Ambasadorului Marii Britanii la Chișinău, Phil Batson. În cadrul întrevederii au fost discutate mai multe subiecte privind reforma din domeniul justiției și implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016. O atenție deosebită Phil Batson a acordat medierii și noii Legi privind Medierea, transmite CURENTUL.

Excelența sa a menționat că monitorizează foarte atent dezvoltarea acestui domeniu, medierea fiind o bună alternativă în soluționarea litigiilor. Iar în Regatul Unit această practică se folosește pe larg încă din anii 1980.
La rândul său Vladimir Cebotari a menționat că medierea în Republica Moldova se dezvoltă, deși cu pași foarte mici, dar sunt reușite.

„Scopul nostru este ca să aducem la cunoștința tuturor cetățenilor că medierea este calea cea mai bună, economă și rapidă de a soluționa un litigiu. Deși ne confruntăm și cu problema înțelegerii, pentru judecători e destul de complicat să conștientizeze, cum un număr considerabil de cazuri pot fi soluționate fără implicarea lor prin intermediul mediatorului, dar cu timpul vom trece și peste această barieră”, a spus Cebotari.

Excelența Sa a reiterat susținerea statului Britanic în domeniul justiției și reformelor din cadrul acestuia. Mai mult, ambasadorul a prezentat interesul în susținerea și implementarea mai multor proiecte prin acordarea unui suport informațional, academic, și de schimb a bunelor practici cu profesioniști din Marea Britanie.

„Experții, experiența acestora sunt cele mai valoroase lucruri ce vi le putem oferit și la acest capitol suntem deschiși să va ajutăm cu dăruire de sine” a concluzionat Phil Batson.

Ministrul Justiției a mulțumit ambasadorului pentru susținerea continuă a Guvernului Marii Britanii și a reiterat speranța unei următoare colaborări în domeniul reformării justiției, care crede că va continua și după anul 2016.
Marea Britanie este un fidel partener al Republicii Moldova și un susținător al reformelor nu doar în domeniul justiției, dar acesta fiind un domeniu prioritar.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților