Republica Moldova, la 24 de ani de independență, este o țară tînără. Declarația a fost făcută de Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, în cadrul unei prelegeri adresată studenților de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, referindu-se la situația social-politică a RM la etapa actuală, transmite CURENTUL.
În prelegerea cu „Moldova and the United States: How Trials and Tribulations Shape a New Democracy”, ambasadorul a menționat faptul că, Statele Unite ale Americii au avut nevoi de o perioadă îndelungată pentru a devenit democrația de astăzi, iar Republica Moldova la 24 ani de independență este încă un stat tînăr.
“Încă nu suntem o țară perfectă și problemele încă există, dar continuăm să muncim zilnic pentru a schimba atitudini și pentru a oferi viață decentă, fericită și liberă pentru fiecare cetățean al SUA. Moldova este capabilă devină un asemenea stat”, a declarat James Pettit, subliniind că țara noastră va supraviețui perioadei dificile din prezent.
Ambasadorul SUA s-a referit și la neîncrederea cetățenilor în guvernarea RM, dar și la gradul avansat de corupție.
“Coaliția pro-europeană se află la guvernare de 6 ani. Cred că, oamenii au anticipat progrese mai mari. Moldova a semnat Acordul de Asociere, ceea ce-i permite să devină o țară europeană normală. Constatăm, totodată, că economia RM nu s-a îmbunătățit considerabil de la destrămarea URSS”, a afirmat el.
Pettit a mai spus că, Moldova nu trebuie să se uite la exemple precum, Germania, Italia sau Franța, ci la foste state URSS – Polonia sau Țările Baltice.
“Cea mai mare problemă în RM este gradul înalt de corupție și furtul miliardului, care este dovadă clară a corupției persistente. Cum poate dispărea fără urmă un miliard un dolari?”, s-a întrebat diplomatul.
Oficialul American a vorbit și despre dorința de a modifica guvernarea, precizînd că este necesară atenție sporită la acest aspect.
“Preferința mea,personală, este ca actualul Guvern să aibă presiune suficientă din interior și exterior pentru a corecta toate greșelile admise și să o facă repede. Doar adoptînd legi, nu înseamnă că se va schimba ceva, dacă nu vor fi implementate”, a punctat Pettit.
Cristina Gurez