[ X ]
Ambasadorul Marius Lazurca: Europa începe de la Prut
2 Iunie

România poate fi un model pentru Republica Moldova pe calea integrării europene. Declaraţia a fost făcută de către Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, în cadrul unei dezbateri cu tema „România ca model pentru parcursul european al Republicii Moldova”, ediţia XXX din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, transmite CURENTUL.

„România poate fi un model pentru RM, doar că modelul nu este unul desăvîrşit. Doar preluînd fără critică proprie, tot ceea ce a făcut România în ultimii 20 de ani nu este îndeajuns”, a declarat Marius Lazurca.

Potrivit Ambasadorului României la Chişinău, portretul robotul al europeanului tipic este identic cu cel al pro-românului tipic. „Vorbeşte limba română, are studii superioare şi venituri peste media Republicii Moldova”, a adăugat acesta.

Mai mult, acesta a menţionat că pe parcursul mandatului său, raporturile dintre Moldova şi România sînt foarte intense.

„Guvernele Filat şi Leancă au ştiut să potenţeze politicile europene şi o relaţie mai deschisă cu România. Europa începe de la Prut. Drumul spre Europa după traversarea Prutului trece prin România”, a spus Marius Lazurca.

În pofida multiplelor asemănări dintre cele două state, ambasadorul român a enumerat şi deosebirile fără de care, în opinia sa, succesul României nu ar fi fost posibil.

„În România nimeni nu regretă Uniunea Sovietică, nu avem persoane nostalgice după URSS. Succesul României nu ar fi fost posibil fără debarasarea de comunism şi fără dorinţa de a ne întoarce acasă – în Europa”, a conchis Marius Lazurca.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților