[ X ]
[ X ]
[ X ]
Alina Russu: Acest sistem va fi testat abia în scrutinul parlamentar din 2018
19 August

Cetăţenii moldoveni care domiciliază în afara ţării beneficiază de drepturi electorale depline. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, în cadrul Congresului Diasporei, transmite CURENTUL.

Ea a spus că, în cadrul scrutinului prezidenţial din 30 octombrie 2016, vor fi deschise secţii de votare la ambasadele şi consulatele Republicii Moldova peste hotare. În acelaşi timp, Alina Russu a îndemnat cetăţenii moldoveni de peste hotare să se înregistreze prealabil pe site-ul CEC, fapt care va permite deschiderea unor secţii suplimentare.

„Înregistrarea prealabilă pentru scrutinul din 30 octombrie a început în luna mai şi se va încheia pe 19 septembrie. 500 de cetăţeni s-au înregistrat pînă în prezent. Pentru comparaţie, la alegerile parlamentare din 2014 s-au înregistrat 2390 de cetăţeni. Ne dorim ca în acest an acest număr să fie mult mai mare”, a declarat preşedintele CEC.

Referindu-se la posibilitatea votării prin internet, Alina Russu a spus că sistemul de vot electronic va fi testat abia la alegerile parlamentare din 2018.

„Este o posibilitate de a uşura exercitarea dreptului la vot de către cetăţenii din diasporă. Votul electronic înseamnă un număr redus de erori, transparenţa va fi sporită şi se vor reduce cheltuielile. Acest sistem va fi testat abia în scrutinul parlamentar din 2018”, a conchis Alina Russu.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților