[ X ]
[ X ]
[ X ]
Alexei Buzu: Sperăm că în 2015 femeile vor fi plasate pe locuri mai eligibile
28 Mai

Chiar dacă ultimele sondaje arată că, în R. Moldova alegătorii au o mai mare încredere în femeile care activează în organele de conducere, în realitate, partidele politice încurajează mult mai puțin femeile să participe în calitate de candidați la alegerile locale. Despre aceasta au anunțat în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, transmite CURENTUL.

Directorul Executiv ”Centrul ”Parteneriat pentru Dezvolatre”, Alexei Buzu a declarat că, dacă s-ar face o comparație între alegerile locale din 2007, 2011 și 2015, s-ar constata faptul că, din 2007 clasa politică nu a reușit să identifice și să încurajeze mai multe femei pe liste.

”Practic, în două cicluri electorale batem pasul pe loc. Dacă ne uităm pe reprezentarea femeilor pe lista fiecărui partid, vedem că cele mai importante partide de fapt nu au înregistrat o dinamică pozitivă comparativ cu 2011.  Sperăm că în 2015 femeile vor fi mult mai competitive, vor fi plasate pe locuri mai eligibile, cu șanse care să fie într-adevăr reprezentate în consiliile locale și de fapt nu este așa, nu există mare diferență”, a precizat el.

Totodată, Buzu a menționat că, totuși este o tendință pozitivă pe listele electorale și acesta se referă la includerea tinerilor de pînă la 30 de ani în calitate de candidați.

La rîndul său, directoarea executivă a Clubului politic al Femeilor „50×50”, Ecaterina Mardarovici consideră că, listele electorale arată așa cum arătau la începutul anilor ‘90.

”Observăm că partidele politice ca și în anii ’90, încurajează mai puține femei, iar dacă le încurajează atunci le plasează pe locuri mai puțin eligibile. Pentru noi, experții, nu a fost de mirare că tendința aceasta se repetă și în alegerile locale generale, de nenumărate ori,  am îndemnat partidele de la guvernare să întreprindă măsuri. Am recomandat adoptarea în a doua lectură a acelor proiecte de legi cu privire la cota minimă de reprezentare de 40 % și această cotă să se refere la fiecare 10 locuri, astfel, să fie aplicată și pentru alegerile locale. Cu regret, nu s-a adoptat, iar rezultatul e cel care îl avem”, a mai spus Mardarovici.

Andriana Cheptine 

Inapoi la arhiva noutaților