[ X ]
Alegerile parlamentare anticipate prin prisma intereselor partidelor
18 Iulie

În ultimul timp, termenul ”alegeri parlamentare anticipate” este tot mai prezent în discursurile publice ale politicienilor. Îl folosesc atît liderii partidelor de la putere, care vorbesc despre necesitatea evitării acestora, deși nu le exclud, cît și liderii partidelor de opoziție,inclusiv a celor din afara Parlamentului. Și în context nu e vorba doar de o eventuală incapacitate de învestire în funcție a Guvernului, cît și de o eventuală criză politică de proporții ca urmare a imposibilității alegerii viitorului Președinte al RM. De aceea, am decis să facem o analiză puțin mai diferită decît s-a făcut pînă acum, încercînd să vedem ce partide și ce interese ar avea în raport cu eventualele alegeri parlamentare anticipare.

Partidul Liberal Democrat din Moldova nu este interesat în astfel de alegeri. În primul rînd, pentru că există o mare probabilitate ca, în rezultatul lor, să piardă puterea. Aceasta pentru că unele partide de centru-stînga au o creștere amenințătoare pentru partidele de centru-dreapta. În al doilea rînd, pentru că, în alegerile parlamentare anticipate, o parte din electoratul tradițional al PLDM ar putea tece la PL sau la noua formațiune a lui Iurie Leancă. Oricum, rezultatele alegerilor locale generale din acest an arată că PLDM ar rămînea în continuare unul din principalele partide ale țării.

Partidul Democrat este într-o situație mai bună decît PLDM. În primul rînd, nu prea are concurenți pe segmentul său de electorat (o excepție poate fi considerat doar ”Partidul Nostru”) și are un spațiu de manevră mai mare în perioada postelectorală, putînd recurge la alianțe și cu partidele de stînga. Totuși, alegerile parlamentare anticipate prezintă mai multe riscuri pentru PD din punctul de vedere al pierderii unor sfere de influență, de aceea putem deduce că democrații vor face tot posibilul pentru a evita un astfel de scrutin.

Nici celor din Partidul Comuniștilor din Republica Moldova nu le prea convin eventuale alegeri parlamentare anticipate, deoarece formațiunea se află într-un declin evident, o parte din alegătorii săi trecînd deja la socialiști și la ”Partidul Nostru”. Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar putea fi un dezastru total pentru acest partid, de aceea și comuniștii vor face tot posibilul pentru a le evita.

Destul de interesantă din acest punct de vedere este poziția Partidului Liberal. Pe fonul declinului partidelor democratice aflate la guvernare, liberalii pot spera să-și îmbunătățească rezultatul electoral în caz de alegeri parlamentare anticipate, deși scorul din alegerile locale generale îi fac pe unii să privească cu suspiciune la potențialul de creștere al PL. Totodată, chiar dacă ar crește și ar avea un rezultat mai bun în cazul alegerilor parlamentare anticipate, liberalii ar avea mai puține șanse să acceadă la guvernare decît au acum. De aceea, ei trebuie să cîntărească bine lucrurile și să decidă ce este mai important pentru ei: să acceadă la guvernare acum sau să meargă în anticipate și să obțină mai multe mandate de deputat, dar să rămînă în opoziție.

În cazul Partidului Socialiștilor lucrurile sînt cît se poate de clare – acest partid își dorește alegeri parlamentare anticipate și nici nu ascunde asta. Cei peste trei ani cît ar mai avea de stat în opoziție, în cazul în care nu vor fi anticipare, ar fi extrem de grei și de imprevizibili pentru socialiști, pe cînd dacă vor fi anticipate, ei ar avea șanse reale de a accede la putere.

O situație în mare parte comparabilă cu cea a socialiștilor este și în cazul ”Partidului Nostru”, care acum nu este în Parlament. Rezultatele alegerilor locale generale arată că, în caz de alegeri parlamentare anticipate, acest partid va trece lejer bariera electorală și, mai mult ca atît, va avea chiar și șanse reale de a face parte dintr-o eventuală coaliție de guvernare.

Eventualele alegeri parlamentare anticipate sînt destul de tentante și pentru noul partid al ex-Premierului Iurie Leancă, deși comportă și anumite riscuri. Judecînd în baza rezultatelor alegerilor locale generale, echipa lui Iurie Leancă s-ar putea afla la limita trecerii în Parlament. Adică, ar putea să-și sporească prezența parlamentară, dar nu este exclus că ar putea pierde și cele două locuri în Legislativ pe care le are în prezent.

În cazul celorlalte partide, se poate de spus că eventualele alegeri parlamentare anticipate nu ar aduce mari schimbări pentru ele, șansele lor de a trece în Parlament fiind practic egale cu zero.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților