[ X ]
Alegerile Başcanului Găgăuziei – situaţia se clarifică
7 Februarie

Campania electorală a alegerilor pentru funcţia de Başcan al unităţii administrativ-teritoriale Gagauz-Yeri este în plină desfăşurare. Candidaţii consideraţi de bază în aceste alegeri şi-au ridicat legitimaţiile, unii şi-au prezentat echipele şi programele electorale, dar au făcut şi alte acţiuni care ne permit deja să judecăm despre şansele lor reale.

Astfel, la moment se poate de afirmat cu certitudine că bătălia de bază se va da între patru candidaţi: deputatul Partidului Democrat, dar care candidează independent, Nicolai Dudoglo, deputatul neafiliat, Irina Vlah, preşedintele raionului Ceadîr-Lunga, Serghei Buzadji şi ex-vicepreşedintele Parlamentului, Alexandr Stoianoglo. Unele surprize le-ar putea oferi şi viceguvernatorul autonomiei găgăuze, Valerii Ianioglo. Desigur, nici ceilalţi candidaţi nu pot fi excluşi totalmente din calculele electorale, dar, cel puţin pînă la această etapă, ei nu au dat impresia că ar fi o forţă în actualul scrutin.

Nicolai Dudoglo are în spate o echipă destul de puternică. Pe lîngă sprijinul oferit de Partidul Democrat, el este susţinut puternic şi de Mişcarea „Noua Găgăuzie”, pe care a fondat-o anterior şi care este destul de influentă în autonomie. De asemenea, el are în echipa sa 12 primari ai localităţilor din Găgăuzia, 10 deputaţi din Adunarea Populară, un deputat din Parlamentul Republicii Moldova, un viceministru şi mai mulţi lideri de gospodării agricole ce activează în regiune. În plus, timp de mai mulţi ani el a fost primarul municipiului Comrat şi poate pretinde la o susţinere anume în această localitate. Iar dacă mai adăugăm aici şi impresionanta experienţă politică şi electorală pe care o are, vedem că Nicolai Dudoglo are toate şansele de a învinge în această luptă.

Şanse bune de a ieşi învingător în bătălia pentru funcţia de Başcan al Găgăuziei are şi Irina Vlah. Chiar dacă a refuzat anterior să facă parte din fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor, Irina Vlah poate miza pe o bună parte a alegătorilor tradiţionali ai acestei formaţiuni în autonomie. Aceasta pentru că ea, timp de mai mulţi ani, a fost responsabilă în PCRM de Găgăuzia şi are o bună imagine în rîndurile comuniştilor şi simpatizanţilor lor în această regiune. Iar susţinerea pe care a decis să i-o acorde Partidul Socialiştilor, care în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 s-a clasat pe primul loc în autonomie, sporeşte şi mai mult şansele Irinei Vlah.

Serghei Buzadji este considerat candidatul susţinut de actualul Başcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal, care continuă să fie cotat drept cel mai influent politician din Găgăuzia. Fiind la al doilea mandat, Mihail Formuzal nu mai poate candida şi în alegerile din 22 martie. Aceasta însă nu-l împiedică să-l sprijine pe Serghei Buzadji care a declarat deja că va face tot posibilul pentru a continua procesele începute de Mihail Formuzal.

La prima vedere, Alexandr Stoianoglo ar avea şanse mai mici decît cei trei candidaţi menţionaţi mai sus. Însă, aceasta doar la prima vedere pentru că, în realitate, el este un politician apreciat în autonomie şi nu numai, are viziuni clare, pe care nu o dată le-a expus, are ţinută şi discurs public şi o apreciabilă experienţă politică. Toate acestea fac ca Alexandr Stoianoglo să fie tratat cu şanse reale de a ajunge Başcan al Găgăuziei.

Valerii Ianioglo şi-a încercat şi anterior norocul la funcţia de Başcan, dar nu a fost admis în cursă de către organul electoral de la Comrat. În ultimii ani, el a făcut parte constant din echipa lui Mihail Formuzal, fiind adjunctul acestuia, ceea ce l-a ajutat să-şi sporească popularitatea în rîndurile locuitorilor autonomiei. Acum rămîne de văzut dacă va şti să pună în aplicare cunoştinţele politice acumulate în acest an şi experienţa pe care o are fiind unul din conducătorii autonomiei.

Restul candidaţilor urmează încă să dovedească că au şanse reale în această campanie electorală. Pînă acum ei nu au făcut-o şi, dacă la fel se vor manifesta în continuare, vor rămîne doar simpli figuranţi şi spectatori pasivi la succesul electoral al oponenţilor lor.

Dumitru Spătaru  

Inapoi la arhiva noutaților