[ X ]
[ X ]
[ X ]
Alegerile Bașcanului Găgăuziei. De ce majoritatea politicienilor au uitat de ele?
4 Ianuarie

Pe fonul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, ecoul cărora se resimte încă, dar și pe fonul apropiatelor alegeri locale generale de la jumătatea anului curent, politicienii se pare că au uitat de un alt scrutin important – cel al alegerilor Bașcanului Găgăuziei, care ar urma să aibă loc pe 22 martie 2015. Cel puțin, aceasta este impresia care se formează urmărind atitudinea principalelor partide din Moldova față de preconizatul scrutin.

Astfel, pînă la această etapă doar reprezentantul Partidului Democrat, primarul de Comrat, Nicolae Dudoglo, a declarat că va candida la funcția de Bașcan. Totodată, el a precizat că va candida independent, nu înainte de a încerca să creeze un front popular larg care să-l sprijine în intenția de a deveni Bașcan.

Mișcarea lui Nicolae Dudoglo într-un fel poate fi înțeleasă. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 Partidul Democrat a acumulat în Găgăuzia doar 6469 de voturi (10,34%) din totalul de 64 169 de voturi ale cetățenilor ce au participat la scrutin. În aceste condiții, evident el dorește să-și sporească bazinul electoral, iar o soluție în acest sens poate fi considerată și cea aleasă de el.

Un rol important în viitorul scrutin din Găgăuzia îl va juca actualul Bașcan, Mihail Formuzal, lider al Partidului Regiunilor. Avînd deja două mandate, el nu va putea participa la alegeri, dar, dat fiind faptul că sondajele de opinie arată că el continuă să fie cel mai popular politician din Găgăuzia, evident că acel candidat pe care-l va susține Mihail Formuzal va avea șanse reale de a deveni Bașcan.

Șanse mari va avea și candidatul socialiștilor în apropiatele alegeri. Or, în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, socialiștii s-au plasat pe primul loc în Găgăuzia, acumulînd 35 706 voturi (57,10%). Socialiștii nu au spus deocamdată cine va fi candidatul lor la funcția de Bașcan, dar în alegerile parlamentare cel mai vizibil exponent al Găgăuziei pe lista lor de candidați a fost Fiodor Gagauz, un politician destul de cunoscut în sudul țării.

Chiar dacă au acumulat un rezultat modest în Găgăuzia în cadrul alegerilor parlamentare (7 753 voturi sau 14,27%), și Partidul Comuniștilor are șanse reale de a cîștiga alegerile Bașcanului. Or, în acest scrutin, contează foarte mult candidatul și mai puțin partidul, iar comuniștii au mai mulți reprezentanți în Găgăuzia cu un rating politic personal destul de mare.

Cel mai probabil, lupta de bază în alegerile Bașcanului Găgăuziei se va da anume între aceste patru tabere. Or, alte două partide importante, reprezentate în Parlamentul de la Chișinău într-o proporție destul de mare, în Găgăuzia nu sînt prea populare. Este vorba despre Partidul Liberal Democrat din Moldova, care în Găgăuzia a acumulat la ultimele alegeri parlamentare doar 1,78% (1111 voturi) și despre Partidul Liberal – 0,19% (117 voturi).

Dar, chiar și în aceste condiții, partidele politice din Moldova trebuie să manifeste mai mult activism în raport cu alegerile Bașcanului Găgăuziei, care se apropie cu fiecare zi. Nu de alta, dar, într-o bună zi, cînd vor decide să se implice în lupta electorală, ar putea fi deja prea tîrziu…

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților