[ X ]
[ X ]
[ X ]
AGEPI – instituția recomandată de OMPI pentru studierea PI  
13 Martie

Integrare europeană este prioritatea numărul unu a  R. Moldova, ceea ce semnifică și asimilarea în termeni restrînși a valorilor și standardelor Uniunii Europene. În acest sens, excepție nu face nici Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), care a depus și depune toate eforturile pentru a se conforma practicilor de protecție a obiectelor de proprietate intelectuală conforme standardelor  internaționale, transmite CURENTUL cu referire la un comunicat de presă al Agenţiei.

Potrivit sursei, de-a lungul anilor AGEPI  a stabilit relații de colaborare cu organizații internaţionale şi regionale specializate în domeniul PI. În  special cu Organizația Mondială pentru Proprietatea Intelectuală, au fost realizate o serie de activități care au avut un  impact pozitiv asupra Agenției și a sistemului  național de PI per ansamblu. Astfel, la recomandarea OMPI, timp de  trei ani, AGEPI a fost propus ca oficiul la care pot fi făcute studii cu privire la diferite aspecte ale PI.  În acest context, delegația AGEPI a participat la un șir de vizite de lucru peste hotare, iar la rîndul lor, delegațiile din domeniul protecției PI din diferite state  au venit la AGEPI.

În mod regulat au fost organizate numeroase întâlniri bilaterale cu Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din Romania (OSIM). Programul vizitelor au cuprins subiecte variate, inclusiv: protecția proprietății industriale, prezentarea Sistemului informatic de gestiune electronică a documentelor LETOGRAF, activitatea sistemului on-line de depunere a cererilor, procedurile de validare a brevetelor europene, prezentarea serviciului de Mărci și Design, soluții pentru gestiunea colectivă (ORDA).

În aceeași ordine de idei, cu scopul consolidării relațiilor de cooperare, în septembrie 2012, la AGEPI a avut loc vizita de lucru a Oficiului de Proprietate Intelectuală din Republica Populară Chineză. Programul vizitei a inclus prezentări ale ambelor sisteme naționale de PI, schimbul de experiență privind organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice și de promovare a informației în domeniul PPI, formarea profesională în domeniul PI, organizarea de seminarii și expoziții; schimbul de experiență cu privire la activitățile de cooperare internațională și asistență, precum și identificarea direcțiilor prioritare de colaborare între cele două oficii.

O altă vizită în R. Moldova a fost cea a delegației Oficiului Național de Proprietate Intelectuală din Vietnam (NOIP), care a avut loc în noiembrie 2012. Vizită ce s-a axat pe schimbul de experiență în domeniul protecției desenelor și modelelor industriale. În cadrul aceleași întîlniri, au fost identificate și direcțiile prioritare ale colaborării dintre NOIP și AGEPI atît la nivel internațional, cît și bilateral.

În iulie 2013, la Chișinău a avut loc vizita de lucru a delegației SANKPATENTI, iar ca urmare a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între oficiile de proprietate intelectuală ale Moldovei și Georgiei. În cadrul întrunirii au mai fost puse în discuție diverse aspecte și probleme din domeniu: similitudini și diferențe ale sistemelor naționale de PI, evaluarea stadiului de cooperare dintre AGEPI și SANKPATENTI pînă la etapa actuală, procesele tehnologice de protecție a obiectelor de PI, realizarea drepturilor de PI, organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice și de promovare a informației din domeniul PPI, formarea profesională în domeniul PI, organizarea de seminarii și expoziții, cooperarea internațională și integrarea europeană.

În mai 2014, la AGEPI a avut loc vizita de documentare a delegației Asociației Inventatorilor din Croația. Scopul vizitei, pe lîngă familiarizarea oaspeților cu sistemul național de protecție, a fost documentarea cu privire la respectarea și valorificarea invențiilor.

Ulterior, în septembrie,  la AGEPI a avut loc o vizită de lucru a delegației Centrului Național Informațional în domeniul Brevetelor (CNIB) din Republica Tadjikistan. Discuțiile din cadrul acestei vizite s-au axat pe examinarea fluxului editare-multiplicare a publicațiilor oficiale și promoționale din domeniul proprietății intelectuale (BOPI, Intellectus, AGEPI Info, broșurile din seria ”Biblioteca proprietății intelectuale” etc). specialiștii AGEPI au prezentat tehnicile și programele de machetare aplicate în cadrul agenției (Adobe InDesign, PageMaker, Corel-Draw-12), precum și echipamentul și tehnicile de tipărire. La rîndul lor, colegii de la CNIB au prezentat activitatea editorial-poligrafică centrului în domeniul PI.

Tot în 2014, în noiembrie, a fost găzduită și delegația din Republica Islamică Iran, care a sosit la Chișinău pentru a prelua experiența Moldovei în administrarea sistemului de protecție a proprietății intelectuale, în special în domeniul designului industrial. În cadrul acestei întrevederi, oaspeții au fost familiarizați cu sistemul național de protecție și asigurare a respectării drepturilor de PI, activitățile AGEPI orientate spre implementarea Strategiei Naționale în domeniul dat pînă în anul 2020, succesele obținute de țara noastră în domeniul armonizării sistemului național de PI cu cel regional și internațional; dezvoltării și implementării unui sistem modern al tehnologiilor informaționale, inclusiv sistemul de depunere on-line a cererilor de protecție asupra obiectelor de proprietate intelectuală; instruirii și perfecționării cadrelor în domeniul PI în scopul ridicării nivelului de cultură în societate cu privire la rolul și importanța economică a PI; activităților de promovare a sistemului de PI în mediul de afaceri, inclusiv IMM-urilor prin intermediul seminarelor, atelierelor de lucru, expozițiilor etc.

Totodată, în decursul a celor 3 ani de referință, delegațiile de la AGEPI au întreprins vizite de lucru,  în Marea Britanie, care a avut loc în contextul realizării obiectivelor privind îmbunătățirea comunicării, cooperării și schimbului de informații dintre instituțiile responsabile din domeniul PI, prevăzute de Planul de acțiuni de implementare a Proiectului Twinning. Scopul vizitei a fost cooperarea și schimbul de informații dintre titularii drepturilor de PI și autoritățile statului competente în asigurarea respectării dreptului de proprietate intelectuală. De asemenea, s-a discutat despre rolul Punctului Informațional creat lîngă Oficiul de PI Britanic în cooperarea și schimbul de informații utile dintre autoritățile statului în combaterea fenomenului de contrafacere și piraterie; familiarizarea cu Oficiului de PI Britanic, inclusiv structura, responsabilitățile și managementul de calitate.

O altă vizită efectuată în luna noiembrie 2012 a cea la Oficiul de PI în Cehia. În cadrul vizitei s-a discutat despre practica utilizării disclamării (procedura națională); practica examinării mărcilor ce conţin sau constau din denumiri geografice; înregistrarea internațională a mărcilor; procedura de înregistrare a IG pentru produsele agricole și cele alimentare la nivelul UE; prevederile sistemului de la Lisabona; procedurile de înregistrare a obiectelor de PI etc.

Ca răspuns la vizita efectuată în septembrie 2012 de către Oficiul de Stat de Proprietate Intelectuală din Republica Populară Chineză (SIPO) cu sediul la Beijing, în mai 2013, la invitația președintelui SIPO în conformitate cu prevederile Acordului de cooperare în domeniul PI și a planului de acțiuni comune dintre AGEPI și SIPO, semnate în 2012 la Geneva, AGEPI s-a aflat într-o vizita de documentare în China. În cadrul vizitei delegația a studiat  sistemul chinez de protecție a PI, experiența acestora în domeniul implementării strategiei naționale din domeniul PI, practica examinării cererilor de solicitare a protecției asupra obiectelor de PI, activitățile legate de promovarea acestui domeniu, tehnologiile informaționale utilizate în procedurile oficiului, accesul la informația de brevet, inclusiv serviciile informaționale în domeniul proprietății intelectuale presate întreprinderilor, programele de perfecționare a specialiștilor, precum și promovarea sistemului de protecție PI în Moldova.

Aceste vizite de informare și schimb de experiență se datorează sprijinului Organizației Mondiale pentru Proprietatea Intelectuală (OMPI), a cărui scop este de a promova bunele practici de protecție PI din toată lumea și de susținerea a colaborării inter-instituționale și internaționale. Numărul mare de delegații care au venit la AGEPI demonstrează dorința acestora de a observa și învăța din reușitele experiențe realizate în Republica Moldova de către AGEPI, practica promovării obiectelor de proprietate intelectuală și soluționarea problemelor de ordin legal. Totodată, faptul că,  colaboratorii AGEPI s-au aflat în vizite de documentare în străinătate demonstrează dorința de permanentă îmbunătățire și modernizare a sistemului național de PI, dinamicitatea sistemului național de PI și profesionalismul de care dau dovadă specialiștii AGEPI în soluționarea problemelor.

Sursa: agepi.gov.md

Inapoi la arhiva noutaților