[ X ]
AGEPI a făcut bilanţul pentru anul 2014. Vezi detalii!
17 Februarie

Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a desfăşurat o şedinţă de totalizare a activităţilor desfăşurate de colectivul Agenţiei în anul 2014, transmite CURENTUL.

Directorul General AGEPI, Lilia Bolocan a menţionat că activitatea AGEPI s-a axat pe apropierea sistemului de proprietate intelectuală la standardele europene şi îndeplinirea obligaţiilor rezultate din Legea cu privire la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală aprobată în anul de referinţă.

„Pe lîngă activitatea de examinare şi de oferire a protecţiei a obiectelor de PI, AGEPI are multe alte activităţi, precum realizarea obligaţiilor din Legea AGEPI, astfel, a fost depus tot efortul spre îndeplinirea planului de acţiuni pentru anul 2014. Comparativ cu anii precedenţi, cînd una din priorităţi a fost stabilirea relaţiilor de colaborare cu alte instituţii publice din Moldova, în 2014 au fost consolidate aceste relaţii şi s-au obţinut rezultate înalte în domeniile de cooperare”, a declarat directorul AGEPI.

De asemenea, în anul 2014, o prioritate a AGEPI a constituit-o instruirea tinerei generaţii în domeniul protecţiei şi respectării drepturilor de proprietate Intelectuală. În acest sens, a fost lansată şi desfăşurată Campania naţională de sensibilizare a elevilor din mun. Chişinău asupra fenomenelor contrafacerii şi pirateriei în Republica Moldova cu genericul ”Stop pirateria şi contrafacerea”, în care s-a reuşit informarea a circa 6000 de elevi în acest domeniu.

La fel, şi inventatorii s-au bucurat de o deosebită atenţie prin acordarea posibilităţii de promovare a invenţiilor la nivel internaţional, şi anume: participarea la expoziţii specializate de invenţii şi tehnologii noi (din Romania, Croaţia, Polonia, Elveţia, Belgia etc.) cu susţinerea AGEPI.

Alt segment prioritar pentru 2014 a fost instruirea bibliotecarilor din centre raionale în cadrul proiectului NOVATECA, seminarelor ce aveau drept scop implicarea bibliotecarilor în promovarea sistemului de protecţie a PI şi dezvoltarea abilităţilor de prestare a unor servicii noi de consultanţă în acest domeniu.

De asemenea, s-a investit mult efort în promovarea avantajelor înregistrării Indicaţiilor Geografice în rîndurile agenţilor economici, acest domeniu rămînînd prioritar şi pentru anul 2015, deoarece, fiind un domeniu nou, încă nu este cunoscut de toţi producătorii ce activează în domeniul dat.

În ceea ce priveşte activitatea legislativă, pe parcursul anului 2014 au fost elaborate un şir de proiecte de acte normativ-legislative în vederea racordării sistemului naţional de PI la practicile internaţionale în domeniu.

Potrivit Liliei Bolocan, AGEPI va continua să depună eforturi pentru ca sistemul naţional de proprietate intelectuală să răspundă în primul rînd necesităţilor cetăţenilor şi mediului de afaceri, cît şi pentru consolidarea relaţiilor la nivel regional şi internaţional.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților