[ X ]
[ X ]
[ X ]
Află cîţi miniştri au fost schimbaţi de-a lungul actualei guvernări. Iată lista completă!
7 Iulie

Timp de 5 ani,  de cînd la guvernare se află forţele pro-europene, R. Moldova a avut trei guverne: două conduse de Vlad Filat și actualul –  condus de Iurie Leancă. În total, cele 3 guverne au suferit schimbări majore. Astfel încît, doar doi miniștri și-au păstrat fotoliul în toată această perioadă! 

Primul Guvern condus de Vlad Filat, din care făceau parte și membrii partidului Alianța Moldova Noastră,   a avut un mandat un an şi trei luni (n.r. – 25 septembrie 2009 – 27 decembrie 2010). În acea perioadă nici o schimbare nu a fost făcută.

După alegeri parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, care au fost cîştigate de aceleaşi partide pro-europene, a fost format Guvernul Filat II – care a guvernat Republica Moldova între 14 ianuarie 2011 și 30 mai 2013. Componenţa Cabinetului de miniştri a suferit careva modificări, avînd în vedere că AMN nu mai făcea partea din coaliția de guvernare din motiv că nu a trecut pragul electoral.  Astfel, Valeriu Cosarciuc a fost înlocuit la şefia Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare cu Vasile Bumacov – care deţine această funcţie și pînă în prezent. Şi AMN-stul Alexandru Oleinic nu s-a regăsit în Guvernul Filat II, în funcţia de ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor fiind numit democratul Pavel Filip.  Nici ministrul Educației, Leonid Bujor nu și-a păstrat funcția. El a fost înlocuit cu  Mihai Șleahtițchi, actualmente consilier prezidențial.

Vicepremierul responsabil de reintegrare Victor Osipov la fel nu s-a regăsit în Guvernul nou. Acesta a fost înlocuit cu diplomatul Eugen Carpov, care deține această funcție pînă la momentul de față.

De asemenea, în componenţa noului Cabinet de miniştri nu s-a regăsit nici liberal-democratul Vladimir Hotineanu, funcţia de ministru al Sănătăţii revenindu-i lui Andrei Usatîi. Ultimul deţine această funcţie şi în Guvernul Leancă.

Pe 6 mai 2011, Alexandru Tănase a demisionat din funcţia de ministru al Justiţiei, în locul său fiind numit Oleg Efrim – care deţine acest post pînă în prezent. Şi Ministerul Afacerilor Interne s-a ales cu un şef nou. Victor Catan fiind înlocuit cu Alexei Roibu (14 ianuarie 2011 – 24 iulie 2012.

Pe 24 iulie 2012, Alexei Roibu a fost demis, în locul acestuia fiind numit Dorin Recean, care deţine această funcţie şi în prezent.

Tot atunci a fost demis și ministrul Educaţiei. În locul lui Șleahtițchi  a fost numită Maia Sandu (24 iulie 2012 –prezent).Pe 6 februarie 2013, a fost demis din funcţie şi Ion Cebanu. Funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului a fost preluată ulterior de Octavian Ţîcu (26 februarie 2013 – 30 mai 2013).

Pe data de 5 martie 2013 guvernul condus de Vlad Filat a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură, depuse de Partidul Comuniștilor. Ulterior, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a semnat la data de 15 mai 2013 un decret privind desemnarea domnului Iurie Leancă în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru. La data de 30 mai 2013, guvernul Iurie Leancă primește votul de încredere acordat de Parlament prin voturile deputaților  Coaliției pentru Guvernare Pro-Europeană, în care nu s-a regăsit Partidul Liberal, ci Partidul Liberal Reformator. La 31 mai 2013 membrii guvernului au depus jurământul de credință în prezența președintelui Nicolae Timofti.

Şi componenţa acestui Cabinet de miniştri a suferit schimbări. Astfel, Monica Babuc a fost numită în funcţia de ministru al Culturii, înlocuindu-l pe Boris Focşa – care a deţinut acest post timp de două mandate. S-a schimbat şi conducerea Ministerului Tineretului şi Sportului, Octavian Ţîcu fiind înlocuit cu Octavian Bodişteanu. În componenţa Guvernului Leancă nu s-a regăsit şi Anatol Şalaru, ex-ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. În această funcţie a fost numit Vasile Botnari.  Postul de vicepremier pe probleme sociale, ocupat anterior de liberalul Mihai Moldovanu a fost ocupat  funcția de Tatiana Potîng, anterior viceministru al Educației. De asemenea, locul lui Leancă, de vicepremier, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost ocupat de către Natalia Gherman, viceministru.

Ulterior, au urmat şi cîteva demisii. Pe data de 14 august 2013, Veaceslav Negruţa a demisionat din fruntea Ministerului Finanţelor. Tot în aceeaşi zi, Anatol Arapu a fost numit ministru al Finanţelor. La începutul anului curent, pe 27 februarie, şi-a depus demisia şi fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuţă. Pe 4 aprilie, în acest post a fost numit Valeriu Troenco. De asemenea, s-a schimbat conducerea şi la Ministerul Mediului. Pe data de 5 iunie, Gheorghe Şalaru a demisionat, în locul acestuia fiind numit viceministrul Mediului Valentina Ţapiş.

Pe 2 iulie şi-a depus demisia şi ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. O zi mai tîrziu, Andrian Candu a fost învestit în funcţia de ministru al Economiei.

Doar doi miniștri au activat în toate cele trei Guverne fără a fi schimbați din funcție. Este vorba de democrații Marcel Răducan, ministru al Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, Valentina Buliga, ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. De asemenea, este vorba și de cei doi membri din oficiu: Gheorghe Duca, Președinte al Academiei de Științe a Moldovei și Mihail Formuzal, bașcan al Găgăuziei.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților