Noul guvern va avea un mandat extrem de dificil. La această concluzie a ajuns directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, în urma evaluării situației social-economice, transmite CURENTUL.
În cadrul unei conferințe de presă, Adrian Lupușor alături de Veaceslav Negruță, au lansat analiza „Pericolele înghețării asistenței financiare externe pentru Republica Moldova și priorități de politici”.
Autorul analizei, Veaceslav Negruță a menționat că anul 2015 este primul an cînd RM a intrat fără nici o ancoră financiară: fără buget, politici fiscale, fără acord cu Fondul Monetar Internațional.
“Demisia Guvernului a lipsit de posibilitatea de a negocia cu FMI un nou acord, în iunie curent. De altfel, demisia Guvernului Gaburici era previzibilă, iar astfel s-a decis și suspendarea temporară a finanțării externe”, a explicat expertul.
Veaceslav Negruță a spus că, efectul direct la circa a trei miliarde de lei lipsă din bugetul de stat pentru anul 2015, presupune optimizare și alocate de resurse suplimentare. Totodată, el susține că noul guvern va trebui să elaboreze în primele 100 de zile, un plan-anticriză pentru următorii doi ani.
La rîndul său, Adrian Lupușor a declarat că, din acest studiu pot fi decupate cîteva măsuri care trebuie să fie parte a planului anticriză: “reluarea dialogului cu partenerii de dezvoltare și facilitarea accesului al surse de finanțare pe extern”.
“Costul de finanțare al unei țări relevă încrederea investitorilor în reforme și dezvoltarea țării. La moment, RM și-a înrăutățit relațiile cu partenerii de dezvoltare. Finanțarea RM e mai riscantă decît finanțarea situației bancare”, a specificat expertul.
Cristina Gurez