[ X ]
Acum doi ani Iurie Leancă a venit cu iniţiativa de a reduce salariile şefilor întreprinderilor de stat. Iată ce a urmat!
14 Iunie

În anul 2013, șefii unor întreprinderi de stat au încasat salarii generoase, iar cea mai mare remunerare a ajuns la aproximativ un milion de lei, fiind ridicată de șefa S.A. Aeroport Catering, Elena Ciobanu. Cu inițiativa de a reduce salariile șefilor întreprinderilor de stat a venit în 2014 ex-Premierul Iurie Leancă, care a declarat că „unele salarii ale şefilor întreprinderilor de stat nu se încadrează în bunul simț și ar trebui reduse”.

Solicitat de reporterul nostru pentru a afla dacă salariile șefilor întreprinderilor s-au redus în anii 2015-2016, serviciul de presă a Ministerului Economiei a menționat că, „conform Hotărîrii Guvernului nr. 463  din 16.06.2014 „Cu privire la modificarea şi completarea unor hotărîri ale Guvernului”, au fost operate modificări la Hotărîrea Guvernului nr.743 din 11 iunie 2002 „Cu privire la salarizarea angajaților din unităţile cu autonomie financiară.”

„Prevederile menționate vizează stabilirea plafonului concret al salariului conducătorului, în baza rezultatelor economico-financiare al entității. Totodată, au fost trasate limitări cu referire la premiul ce-l poate ridica directorul din profitul net anual al întreprinderii”, a menţionat sursa citată.

Salariile șefilor întreprinderilor de stat au stîrnit păreri diverse în rîndul politicienilor.

„În calitatea mea de cetățean, consider că respectivele lefuri ar trebui reduse”, a menționat Ilian Cașu, reprezentant al „Partidului Nostru”.

„Eu am o părere destul de proastă vizavi de salariile șefilor întreprinderilor de stat în timp ce salariul muncitorilor este unul mizer. Nu este normal ca un manager, nu contează la ce întreprindere activează – de stat sau în sectorul rural, să aibă un salariu de 10 sau 15 ori mai mare, desigur că, cu tot cu premii, decît un angajat. Din cîte cunosc eu, au existat asemenea propuneri în Parlament de a reduce salariile șefilor întrepinderilor de stat”, a afirmat Ion Ceban, reprezentant al PSRM.

„Salariile trebuie să fie corelate cu venitul profiturilor întreprinderilor. Întreprinderile de stat, cît și cele municipale – ele toate concurează cu întreprinderile private și salariile managerilor care conduc aceste întreprinderi trebuie să fie suficient de atractive ca să poată avea profesioniști. Dacă acești profesioniști vor aduce profit pentru întreprindere, se va transforma inclusiv și în profit pentru stat. Eu cred că salariile șefilor aceștora nu au nici o treabă cu economia de piață”, a spus Victor Lutenco, reprezentant al PPEM.

De notat că, Ministerul Economiei s-a eschivat să ne ofere detalii despre cele mai mari salarii primite în anul 2015 de către şefii întreprinderilor de stat.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților