[ X ]
[ X ]
[ X ]
Activitatea Ombudsmanului ar putea fi reglementată constituțional
23 Decembrie

Ministerul Justiției își propune să sporească eficiența și rolul instituției Avocatului Poporului prin reglementarea constituțională a activității acesteia. În acest sens, Ministerul Justiției a elaborat un proiect de Lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, transmite CURENTUL.

Proiectul mai are drept obiective ridicarea nivelului de cultură juridică a populaţiei prin informarea, pe cale constituţională, atît despre pîrghiile existente de protecţie a drepturilor, cît și ajustarea legislației naționale la standartele internaționale.

Astfel, proiectul Legii pentru amendarea Constituţiei Republicii Moldova propune completarea Titlului III din Constituţie – „Autorităţile Publice”, cu capitolul X, intitulat „Avocatul Poporului”. Din punct de vedere structural, capitolul va conţine patru articole (art.1251, art.1252, art.1253, art.1254).

La articolul 1251, denumit „Statutul şi Rolul”, se propun dispoziţii cu privire la autoritatea care învesteşte Avocatul Poporului în funcţie, misiunea acestuia, imunitățile și garanțiile, aspecte privind independenţa şi incompatibilităţile funcţiei de Avocat al Poporului. Art.1252 va reglementa condițiile necesare pe care trebuie să le întrunească o persoana care dorește să devină Avocat al Poporului, dar și cerințele de accedere în funcție. Următorul articol definește competențele Ombudsmanului, iar art. 1254 prevede obligativitatea Avocatului Poporului de a prezenta în plenul Parlamentului Raportul anual de activitate.

Potrivit sursei, la elaborarea documentului s-a ținut cont de recomandarea Comisiei de la Veneția, care spune: „pentru a proteja independența instituției Ombudsmanului de fluctuația politică, ar fi necesar de stipulat în Constituție existența acestei instituții și activitățile ei de bază”.

Totodată, analiza legilor fundamentale ale altor state (Ungaria, România, Polonia, Finlanda) denotă existenţa reglementărilor în materia organizării activităţii ombudsmanilor.

Tatiana Cocerva

Inapoi la arhiva noutaților