Activitatea instituțiilor statului de drept din Republica Moldova vor fi evaluate de două Misiuni de experți ai Uniunii Europene. Detalii despre acestea au fost prezentate astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cu participarea Ambasadorului UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola și a premierului interimar al Republicii Moldova, Gheorghe Brega, transmite CURENTUL.
Potrivit Ambasadorului UE, prima Misiune și-a început activitatea la 30 noiembrie curent, iar cea de-a doua va veni în Republica Moldova în luna ianuarie 2016.
Tapiola a menționat că, reforma în domeniul justiției rămîne prioritate pentru relația UE-RM. Potrivit lui, situația din acest sector este complicată.
“Avem angajamentul Guvernului încă din 2011, de a reforma sectorul justiției și de a utiliza investițiile europene pentru a genera beneficii. Din păcăte însă, reforma a stopat”, a declarat șeful Delegației UE.
Pirkka Tapiola a mai spus că, probabil, deja noul Guvern va trebui să învețe lecția și găsească anume acele acțiuni care vor da rezultate.
„Scopul final al acestei evaluări este de a oferi sfaturi şi recomandări privind structura şi activităţile instituţiilor-cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: procesul de reformă a justiţiei, sistemul anti-spălare de bani şi sistemul anti-corupţie”, a precizat oficialul european.
La rîndul său, premierul interimar a spus că, venirea acestor Misiuni în RM este un pas absolut necesar pentru sectorul justiției și cel anticorupție.
“Cu ajutorul acestor misiuni vom primi expertiză europeană la cel mai înalt nivel. Guvernul va asigura condițiile necesare pentru ca Misiunea să-și desfășoare activitatea fără impedimente”, a spus Gheorghe Brega, mulțumind pentru susținere atît Ambasadorului, cît și Uniunii Europene.
TRIBUNA precizează: Misiunile de evaluare își vor încheia mandatul în martie 2016. Instituţiile care vor fi verificate de experţii europeni sînt: Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională pentru Integritate, Curtea Constituţională, Institutul Naţional de Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiţie, Ombudsmanul şi Ministerul Justiţiei.
Exerciţiul este organizat în cadrul instrumentului Uniunii Europene TAIEX, în cooperare cu autorităţile din Moldova.
Cristina Gurez