[ X ]
[ X ]
[ X ]
Acordul de Asociere cu UE va fi integrat provizoriu de la 1 octombrie
17 Iunie

Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană va fi implementat provizoriu, pînă la intrarea în vigoare, în proporţie de 80%, începînd cu 1 octombrie anul curent. La următoarea şedinţă a Cabinetului de miniştri urmează să fie aprobat Planul naţional de acţiuni pentru implementarea acordului pentru perioada 2014-2016, transmite Curentul.md, cu referire la IPN.

După cum relatează IPN, viceministrul a precizat că agenda de asociere cu UE va fi votată pe 26 iunie, la Bruxelles, şi va conţine toate priorităţile pentru următorii 3 ani. „Vom avea cîteva luni pentru a pregăti procesul de implementare a Acordului de Asociere şi suntem unica ţară din Parteneriatul Estic care are un astfel de document elaborat. Acum pregătim o platformă online, prin intermediul căreia va putea fi monitorizată permanent implementarea prevederilor acordului”, a spus Iulian Groza.

Preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre, a notat că societatea civilă nu a înţeles pînă la acest moment cum a avut loc procesul de coordonare între diverse strategii aprobate şi Acordul de Asociere. „Putem vorbi şi despre faptul că avem strategii eficiente pe hîrtie, dar implementarea lor lasă de dorit. Acum, suntem puşi în faţa faptului că semnăm Acordul de Asociere, după care îl ratificăm, şi nimeni nu garantează că Acordul de Asociere va fi implementat şi nu va rămîne doar pe hîrtie”, a spus Sorin Mereacre.

Acesta a precizat că este important ca Planul de acţiuni, şi în special acordul ce vizează Zona de Liber Schimb, să fie discutat cu reprezentanţii oamenilor de afaceri şi ai fermierilor, pentru că Acordul de Asociere demult este un document de joc politic, iar acum, în ajunul alegerilor parlamentare, discuţiile trebuie plasate din zona politicului în cea tehnică.

„Avem foarte mult de lucru la implementarea acestui acord. Tot greul vine de acum încolo. Şi sper că instituţiile statului şi societatea civilă înţeleg acest lucru, este doar un foarte mic pas ceea ce am făcut pînă acum. Acest Acord este o bază pentru a creşte bunăstarea cetăţenilor. Dar fără a elimina constrîngerile precum corupţia, barierele de dezvoltare a afacerilor etc., nu văd cum vom putea avansa, chiar şi semnînd 10 acorduri de asociere”, a mai spus Sorin Mereacre

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților