[ X ]
[ X ]
[ X ]
Acesta va fi subiectul politic central în perioada imediat următoare!
25 Ianuarie
foto: pressalert.ro

Subiectul politic central al perioadei imediat următoare va fi preconizata modificare a Codului Electoral, care prevede trecerea la sistemul mixt de alegere al deputaţilor, dar şi diminuarea pragului electoral pentru partide şi blocuri. Acest lucru reiese dintr-o analiză politică publicată de portalul www.tribuna.md

Analizînd şansele acestui proiect de lege, care acum se află la avizare la Comisia de la Veneţia, portalul scrie că, indiferent de declaraţiile care se fac, acest proiect avantajează micile partide, inclusiv cele parlamentare, care astfel obţin o şansă în plus de a avea reprezentanţi în viitorul Parlament. Un alt partid avantajat de proiectul de lege este PD, care a şi elaborat documentul respectiv. Totodată, sursa notează că Partidul Comuniştilor şi Partidul Liberal nu sînt deloc avantajate de acest proiect de lege şi nu au nici un interes ca el să fie adoptat de Parlament, deoarece, cu cît mai multe partide mici îşi vor promova reprezentanţii în Parlament, cu atît mai puţine mandate de deputat vor reveni formaţiunilor respective.

„În situaţia creată, se pare că votul decisiv este la cei din Partidul Liberal Democrat din Moldova. Această formaţiune are 31 de deputaţi din 101 şi de poziţia pe care o va lua în respectiva problemă, depinde reuşita sau eşecul proiectului de lege. Liberal-democraţii au declarat că sînt pentru sistemul electoral mixt, dar consideră că acesta ar trebui implementat ulterior, nu acum pînă la alegerile parlamentare ordinare. Aceasta ar însemna că proiectul mai degrabă nu are şanse de reuşită, decît are”, scrie sursa.

Totodată, portalul crede că „toate declaraţiile făcute de partide pînă acum la această temă au purtat mai degrabă un caracter general”. „După ce Comisia de la Veneţia se va pronunţa în această problemă, partidele îşi vor definitiva poziţiile şi atunci va fi mult mai clară situaţia legată de şansele proiectului. Dar, oricum, el va rămîne subiectul politic central al discuţiilor din perioada imediat următoare. Şi nu este exclus ca discuţiile pe marginea acestui proiect să determine temperatura politică la nivelul întregii ţări”, mai notează www.tribuna.md.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților