[ X ]
[ X ]
[ X ]
Acesta este verdictul Comisiei de la Veneţia cu privire la proiectul de reformare a procuraturii
5 Februarie

Proiectul de lege de reformare a Procuraturii Generale, transmis de autorităţile de la Chişinău spre expertizare Consiliului Europei, corespunde standardelor internaţionale. Declaraţii în acest sens membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, care întreprind o vizită la Chişinău, au făcut în cadrul unei întrevederi cu ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, transmite CURENTUL.

Andras Zs. Varga, membru al Comisiei de la Veneția din partea Ungariei, șeful delegației, a declarat că experţii au remarcat că la elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de opiniile precedente ale Comisiei de la Veneția. „Am rămas impresionați de raportul care a precedat proiectul de lege. Sînt foarte multe lucruri pozitive, acum este important ca Parlamentul să-l voteze”, a remarcat el.

Robert Uhl, reprezentantul OSCE, a declarat că „este foarte bine să modifici legislația, dar e mai greu să schimbi cultura din cadrul instituției, pentru că se depun eforturi considerabile din interior pentru a păstra vechile practici.

Oleg Efrim a menţionat că în proiectul de lege s-a pus accent pe independența Procuraturii și scoaterea acesteia de sub influența politicului. „Ne-am propus să începem schimbările chiar de la modul de numire a Procurorului general. Potrivit proiectului, acesta ar urma să fie numit de Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, și nu de Parlament, cum este în prezent, și să aibă un singur mandat – de 7 ani. Totodată, documentul prevede stabilirea clară a competențelor Procuraturii și concentrarea activității procurorilor pe aspecte penale, micșorarea numărului de procurori ierarhic-superiori, consolidarea organelor de autoadministrare ale procurorilor etc.”, a mai spus Oleg Efrim.

El a menţionat că autori proiectului vor să excludă reminiscențele sovietice din activitatea procurorilor și speră că actualul Parlament va avea suficientă voință, va da dovadă de consens și va vota proiectul de lege.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților