[ X ]
Acest lucru nu se va întîmpla nici în luna ianuarie. Află detalii!
9 Ianuarie

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan atrage atenția asupra întârzierilor la începerea livrărilor de gaze prin Gazoductul Iași – Ungheni, fiind îngrijorat că, cel mai probabil, nici în luna ianuarie nu va fi dată în folosință conducta. Comisia Europeană a confirmat, într-un răspuns la o întrebare scrisă a deputatului european, că nu au fost semnate încă toate contractele care ar permite livrarea de gaze și nici nu se știe când se va întâmpla acest lucru, transmite CURENTUL.

„Sunt îngrijorat de întârzierile de la Gazoductul Iași – Ungheni. În august 2014, prim-miniștrii Iurie Leancă și Victor Ponta au inaugurat cu pompă gazoductul, însă gazul nu curge nici astăzi. Începerea livrărilor a fost amânată deja de două ori, dar nici până acum nu s-au semnat toate contractele care permit livrarea de gaze și nici nu știm când se va întâmpla acest lucru. În aceste condiții, cel mai probabil, vom asista la o a treia amânare”, afirmă eurodeputatul român.

La sfârșitul anului trecut, Siegfried Mureșan, membru al Delegației Parlamentului European cu Republica Moldova, a adresat o întrebare scrisă comisarului european pentru energie dorind să afle dacă, din punctul de vedere al Comisiei Europene, proiectul Gazoductului Iași – Ungheni este pe deplin finalizat în condițiile în care încă nu curge gaz românesc spre cetățenii Republicii Moldova.

Într-un răspuns transmis săptămâna aceasta, Comisia Europeană a spus că, deși lucrările importante au fost terminate definitiv și interconectorul inaugurat, pentru a fi operațional, gazoductul mai trebuie să fie certificat în mod oficial și trebuie semnat un contract de furnizare de gaze. Comisia nu a putut să ofere o dată exactă pentru îndeplinirea acestor condiții, afirmând doar că Republica Moldova și România au dat asigurări că livrările de gaze vor începe în luna ianuarie.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților