[ X ]
[ X ]
[ X ]
A fost lansat un proiect amplu pentru evaluarea administraţiei publice din RM
23 Septembrie

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a participat la conferința de lansare a proiectului SIGMA pentru evaluarea administrației publice din Republica Moldova. La eveniment au maiparticipat Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, şi Karen Hill, șeful SIGMA – program de asistenţă pentru consolidarea administrării şi managementului instituţiilor publice, transmite CURENTUL.

Şeful Executivului a menţionat că evaluarea administrației publice din Republica Moldova, prin programul SIGMA este, de fapt, o radiografie completă a administrației publice prin prisma principiilor de bună guvernare la nivelul Uniunii Europene. Valeriu Streleţ a opinat că proiectul vine în momentul în care Guvernul creează premisele pentru demararea plenară a reformei multidimensionale a administrației publice, fără de care aparatul de stat ar putea intra într-un colaps sistemic ireversibil. „Reforma administrației publice este una din restanțele majore în implementarea Acordului de Asociere cu UE în perioada 2014-2015. Suntem în ingrata situație când funcția publică nu este nici atractivă și nici motivantă pentru profesioniștii buni și integri”, a declarat Premierul.

În context, Valeriu Streleţ a spus că un prim pas în crearea premiselor pentru abordarea complexă și într-un mod sistemic a reformei administrației publice a fost instituirea Consiliului național pentru reforma administrației publice. „Consiliul este o platformă de nivel înalt pentru luarea deciziilor privind direcțiile strategice ale reformei administrației publice. Acesta va asigura un proces integrat de planificare strategică, de implementare și monitorizare a politicilor Guvernului în domeniul reformei administrației publice, atât la nivel central, cât și la nivel local”, a subliniat Prim-ministrul.

La rândul său, Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a subliniat că reforma administrației publice este un moment important şi fundamental pentru Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană: „Am dori să încurajăm instituţiile publice din Republica Moldova, implicate în acest proces al cooperării cu echipa de experți SIGMA și Guvernul Republicii Moldova, să promoveze reforma administrației publice pentru o guvernare mai echitabilă și transparentă în țară”.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților