[ X ]
[ X ]
[ X ]
A fost descoperit sentimentul care-i mişcă înainte pe politicienii moldoveni!
13 Decembrie

Se știe deja că politica înseamnă luptă pentru putere, iar puterea e necesară politicienilor pentru a schimba în bine anumite lucruri, beneficiari finali fiind cetăţenii. Aceasta e explicaţia frumoasă a activităţilor politice, dar mai există și explicaţia hidoasă și anume că cei mai mulţi politicieni aleg acest domeniu de activitate pentru a se îmbogăţi, pentru a-și rezolva problemele personale sau de grup etc.

În toate țările lumii veţi găsi exemple care să ilustreze cu lux de amănunte cele două teze expuse mai sus. Veţi vedea cum unii politicieni au reuşit să rămînă în istorie făcînd lucruri bune, iar oamenii și acum își amintesc de ei cu admiraţie și recunoştinţă. De asemenea, veți vedea cum unii politicieni au „reuşit” să intre în istorie ca mari profitori, oamenii și acum amintindu-şi de ei cu ură și dispreţ. Și dacă la baza deciziei unora de a intra în politică, dar şi a acţiunilor lor ulterioare (fiind deja în politică) a stat dorinţa de a face bine, iar la baza deciziei altora – dorinţa de a se îmbogăţi și de a-și rezolva problemele personale, în politica moldovenească veţi găsi un element absolut nou pentru întreaga lume – URA.

Da, avem în Moldova (deși foarte puţini) politicieni care-și doresc cu adevărat să schimbe în bine viaţa oamenilor. Da, avem în Moldova politicieni (foarte mulţi) care-și doresc să se îmbogăţească sau, dacă s-au îmbogăţit deja, să-și sporească averile și să-şi satisfacă interesele personale și de grup. Dar și cei din prima categorie, și cei din a doua sînt ghidaţi de ură practic în tot ceea ce fac. Marea majoritate a politicienilor din Moldova au venit în politică ghidaţi de ura faţă de cineva și dorind să se răzbune pe cineva anume. Ajunşi în politică, deja au văzut aşte pericole pentru ei, pentru partidul lor, pentru bunăstarea lor și au început să urască alte persoane. La anumite etape, politicienii sînt devansaţi de oponenţi și deja ajung să-i urască pe aceștia. Într-un cuvînt, în Moldova nu există luptă politică, ci – URĂ! În politica moldovenească toate principiile și toate valorile sînt substituite de URĂ! În politica moldovenească principala motivaţie este URA! Am ajuns în situaţia în care să constatăm cu tristeţe că tot ce se întîmplă în politica moldovenească, toate evenimentele cît de cît importante au la bază URA profundă și reciprocă a politicienilor!

Ca să nu vorbim la general, voi exemplifica: Vladimir Voronin îi urăşte pe Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Serafim Urechean și Marian Lupu, pentru că i-au luat puterea în 2009 și acum tot ce face liderul comunist este să se răzbune rînd pe rînd pe cei menţionaţi; Mihai Ghimpu îl urăşte pe „dușmanul lui de clasă”, Vladimir Voronin, pentru că, „din cauza comuniştilor, a avut de suferit fratele Gicu și alte neamuri”, îl urăşte pe Vlad Filat pentru că, din cauza creării PLDM, nu și-a putut extinde bazinul electoral PL, îl urăște pe Iurie Leancă pentru că apariţia PPEM scade din şansele de viitor ale PL etc.; Marian Lupu îl urăşte pe Vladimir Voronin pentru că din cauza lui nu a ajuns Preşedinte de ţară în 2009, pe Vlad Filat – pentru că, din cauza lui, a pierdut funcţia de Speaker în 2013; Igor Dodon îl urăşte pe Vladimir Voronin pentru că, din cauza lui și altor activişti comunişti, a pierdut primăria în 2011, îl urăște pe Dorin Chirtoacă pentru că i-a „furat” de două ori victoria în alegerile din capitală; Renato Usatîi urăște PD și PLDM pentru că, din cauza lor, nu este acum prezent în Parlament; Iurie Leancă îl urăşte pe Vlad Filat pentru că nu i-a „dăruit” funcţia de Preşedinte al PLDM, iar pe Mihai Ghimpu – că nu i-a asigura un nou mandat de Premier, votîndu-l în această funcţie; Vlad Plahotniuc îl urăşte pe Vlad Filat pentru că acesta a stopat cariera lui politică în ascensiune în 2013; Vlad Filat îi urăşte pe toți acei care au participat la complotul împotriva sa, care s-a soldat cu întemniţarea lui în octombrie 2015 etc.

Şirul exemplelor de acest fel poate fi continuat la nesfîrșit. Am putea chiar scrie o carte la această temă, în care s-ar vedea clar cine, cînd, de ce și pe cine a urît și ce a ieșit din aceasta. Dar cred că și așa e clar pentru toți că politica moldovenească are o singură regină – URA! Iar dacă vrem să înţelegem ce se va întîmpla în continuare în politică, nu avem decît să judecăm cine și pe cine urăşte și ce cote a atins ura în relaţiile dintre anumiţi politicieni. Iar concluziile vor veni de la sine…

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților