[ X ]
50 de umbre ale politicii moldovenești
8 Martie

Iată că ceea despre ce portalul nostru a scris în repetate rînduri în campania electorală a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 s-a adeverit – minimum jumătate (adică cam 50 din cei 101 deputați din Parlamentul țării) s-au dovedit a fi niște umbre, care doar se plimbă prin cabinetele, prin sălile și pe coridoarele Legislativului și nu fac altceva nimic.

Atenționam atunci despre asemenea risc, pornind de la experiența anilor precedenți, dat și analizînd listele electorale ale partidelor considerate cu șanse reale de a accede în Parlament. Or, se vedea de la o poștă că majoritatea celor plasați pe locuri considerate „de trecere” nu reprezentau nimic din punct de vedere politic și au nimerit în liste în baza unui singur principiu – loialitatea față de șefii de partid. Trecuți prin multiple acțiuni de „trădare”, „divorțuri politice”, „abandonuri politice” etc., liderii de partide s-au străduit să diminueze la maximum posibilitatea unor astfel de scenarii în viitor. De aceea, chiar dacă nu recunoșteau și nu vor recunoaște niciodată acest lucru deschis, ei au promovat pe liste doar „oameni de-ai noștri”, „oameni în care se poate de avut încredere” etc. Și, la urma urmei, de ce acești deputați nu ar fi devotați șefului lor de partid dacă numai astfel își pot asigura aflarea cît mai îndelungată în politica moldovenească, dacă altceva nu au prin ce se manifesta?

Perioada care s-a scurs de la constituirea noului Parlament și pînă în prezent deja ne permite să facem unele concluzii despre deputații din actuala legislatură. Astfel, circa jumătate dintre ei nu au scos nici un cuvînt nici în plenul Parlamentului, nici în ședințele comisiilor la care presa are acces, nici nu s-au manifestat cu careva inițiative legislative sau măcar prin intermediul presei. Sînt surzi și muți și așa vor rămîne încă patru ani înainte, dacă, desigur, nu vom avea pînă atunci alegeri parlamentare anticipate.

Cineva îmi poate reproșa că perioada care a trecut de la constituirea noului Parlament este prea scurtă pentru a face astfel de concluzii. Poate că în cazul unor deputați anume așa și este și ei încă ne vor surprinde plăcut în viitor. Dar să nu uităm că o bună parte din muții și surzii din actualul Parlament au făcut parte și din precedentul, iar unii, în genere, din ultimele trei legislaturi și nu s-au manifestat cu nimic. Au stat exact ca și acum tăcuți, cuminți, comozi și au ridicat mîna de cîte ori le-a spus șeful de partid.

De aceea, acum avem toate motivele să presupunem că și noul Parlament, din păcate, este unul al umbrelor politice. Un Parlament în care practic fiecare al doilea deputat e doar o umbră de politician. 50 de umbre politice se plimbă prin Parlament….

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților