Numărul moldovenilor extremali, care aleg zborul cu balonul este în scădere anul acesta, informează CURENTUL.
Contactat de reporterul nostru, pilotul care a adus acest sport în Moldova, Segiu Zavulan, care mai este și administratorul unui Club sportiv din capitală ne-a explicat condițiile și tipurile de zbor cu balonul.
,,Zborul cu balonul nu este o afacere, prețurile care sunt acoperă valoarea unui zbor cu balonul. Noi am divizat în două categorii importante. Prima opțiune este atunci când solicită un zbor exclusiv, având în vedere că tot zborul îi aparține, plătește și decide de sine stătător pe cine va luat cu el, câte persoane, când, unde zburăm, este la fel ca atunci când închiriem un automobil, deci el deține acest zbor totalmente. Costul pentru asemenea zbor este 350 de euro oră. Trebuie de ținut cont că greutatea maximă a tuturor pasagerilor nu trebuie să depășesc 270 de kg, este undeva 2 perechi de tinerei. Aceasta este versiunea zborului exclusiv, însă dacă cineva nu este interesat să ia un zbor direct, atunci poate opta pentru o altă versiune și anume să plătească pentru fiecare loc separat. Un loc în cadrul unui zbor costă 99 de euro. Deobicei această opțiune este aleasă pentru cadouri la zile de naștere. Se procură certificatul pe care-l fac cadou sărbătoritului. Deja când completăm numărul necesar de pasageri îi anunțăm pe toți despre zbor. Diferența dintre aceste două zboruri este faptul că pentru a doua opțiune persoanele trebuie să se conformeze condițiilor noastre”, a precizat Zagulan.
Deși unele persoane se tem de astfel de zboruri, specialistul ne asigură că nu ne paște nici un pericol, ba dimpotrivă este mult mai sigur decât unele mijloace de transport terestru.
,, 99% din baloane, în Moldova chiar 100% sunt cele cu aer cald. După toate datele statistice și rapoartele aeronautice balonul s-a dovedit pe departe cel mai sigur mijloc de zbor, fiindcă utilizează minimum echipamente și procese, se înfierbântă aerul din interiorul balonului și pleacă. Riscurile sunt doar din partea factorului uman, dacă nu este suficiente de calificat, dacă nu a apreciat corect condițiile meteo, dar în rest nu e nici un pericol. E mai periculos să mergi cu taxiul prin oraș”, a declarat administratorul.
Cu toată siguranța pe care o oferă zborul cu balonul, instructorul recunoaște că numărul lor în acest an este în scădere.
,,Nu am făcut o totalizare, însă anul acesta undeva 20-25 de persoane au zburat până acum. Anul trecut au zburat mult mai multe persoane și în special din motivul că chiar în această perioadă anul trecut a fost organizat Festivalul Internațional al Baloanelor, am avut oaspeți de peste tot în Europa și am avut mai multă publicitate și respectiv am făcut mai multe zboruri. Anul acesta din motiv că mai mulți sponsori s-au retras și din alte motive nu am mai organizat acest festival și respectiv într-adevăr zboruri au fost mai puține”, a mai menționat Sergiu Zagulan.
Natalia Moraru