Zeci de mii de monede preţioase, care alcătuiesc o comoară salvată de pe epava unui galion spaniol scufundat în secolul al XIX-lea, sunt expuse începând de joi la Muzeul de Arheologie din Madrid, după o îndelungată „bătălie” judiciară între Spania şi căutătorii americani de comori, informează descopera.ro.
Prinţul moştenitor Felipe, care va deveni pe 19 iulie noul rege al Spaniei după abdicarea tatălui său Juan Carlos, şi viitoarea regină Letizia au inaugurat această expoziţie care celebrează revenirea comorii în Spania.
Obiecte şi documente istorice care rememorează bătălia în timpul căreia, pe 5 octombrie 1804, galionul Nuestra Señora de las Mercedes, încărcat cu aur şi argint, a fost scufundat de marina britanică în largul coastelor Portugaliei, în timp ce se întorcea dintr-o călătorie efectuată în Peru, un teritoriu ce făcea parte pe atunci din Imperiul spaniol.
Elementul central al expoziţiei, aflat la subsolul Muzeului de Arheologie recent restaurant, este o urnă din sticlă de mari dimensiuni care conţine peste 30.000 de monede din aur şi argint – o parte a încărcăturii de aproape 600.000 de monede pe care le transporta acea corabie.
Comoara, cântărind 23 de tone, a fost adusă în Spania în februarie 2012, după o bătălie judiciară de cinci ani dusă de statul spaniol contra companiei americane Odyssey, care a descoperit-o în 2007.
În 1802, Spania şi Franţa au semnat cu Marea Britanie un tratat de pace, însă acesta a fost încălcat la puţin timp după aceea.
Marina britanică, bănuind că ambarcaţiunea spaniolă transporta o comoară ce va fi folosită pentru a alimenta vistieria lui Napoleon, a deschis focul contra galionului Nuestra Señora de las Mercedes, scufundându-l în largul coastelor portugheze. Scena a fost reprodusă şi pe un tablou din epocă, prezentat în cadrul expoziţiei.
Acel atac, cunoscut sub denumirea „Bătălia de la Capul Santa Maria”, a determinat Spania să declare război Marii Britanii.
În mai 2007, specialiştii în scufundări subacvatice la adâncimi mari ai companiei Odyssey Marine Exploration au descoperit epava galionului spaniol, pe fundul Oceanului Atlantic, la o adâncime de 518 metri.
Odyssey, care afirma că a găsit epava în apele internaţionale, a transportat în Florida această comoară – descrisă în epocă drept cea mai importantă găsită pe o epavă şi estimată la cel puţin 350 milioane de euro -, fără să prevină autorităţile spaniole.
A urmat o îndelungată bătălie judiciară. În faţa cererilor formulate de Odyssey, Peru şi urmaşii proprietarilor comorii, un judecător de la Tribunalul Federal din Tampa, Florida, a decis în martie 2012 că această comoară trebuie să revină Spaniei.
Curtea Supremă americană a respins un ultim recurs al companiei Odyssey în mai 2012.
Comoara expusă la Madrid reprezintă doar o mică parte din cele 580.000 de monede recuperate de pe epavă. Pentru a fi prezentate publicului, cele mai multe dintre ele au fost curăţate şi depuse într-o urnă din sticlă, însă altele sunt expuse în starea în care au fost descoperite.
Aproximativ alte 8.000 de monede sunt expuse din luna mai la Muzeul de Arheologie Submarină din Cartagena, în sud-estul Spaniei.
O a treia expoziţie a fost vernisată joi la Muzeul naval din Madrid, care prezintă povestea galionului şi a acelei bătălii navale.
Pe lângă recuperarea acestei colecţii de monde, revenirea comorii în Spania reprezintă o veritabilă sursă de mândrie pentru această ţară, care şi-a intensificat în ultimii ani eforturile depuse în lupta pe care o duce împotriva jefuitorilor de epave.