A fost înregistrat un nou succes în colaborarea ştiinţifică dintre Moldova şi Germania. Este o lucrare undesunt descrise tehnologii originale de fabricare rapidă a reţelelor din nanotetrapoduri înterpenetrate de ZnO pentru utilizare în senzori de radiaţie ultravioletă, transmite Curentul.md.
Doctorul habilitat Oleg Lupan, bursier Alexander von Humboldt la Universitatea Christian-Albrechts din Kiel, Germania, a publicat un articol în revista Advanced Materials cu factorul de impact 15.
După publicarea articolului, a urmat o rezonanţă impresionantă, tehnologiile elaborate fiind comentate şi înalt apreciate de mai multe portaluri internaţionale specializate: Science Daily, Chemical processing, Nanowerk, Laser Focus World , Nanotechnology Now, Chemi Europe etc.
Colaborarea dintre R. Moldova şi Universitatea Christian-Albrechts din Kiel marchează anul curent aniversarea a 15-ea, aceasta fiind iniţiată de academicianul Ion Tighineanu şi profesorul Helmut Foell în 1999.
Amintim, doctorul habilitat Oleg Lupan este actualmente unul dintre cei mai eficienţi cercetători din Moldova, având o contribuţie substanţială la formarea indicelui Hirsch al ţării noastre. Pe parcursul ultimilor ani a activat în centre ştiinţifice din Germania, Franţa şi Statele Unite ale Americii, publicând câteva zeci de articole în cele mai prestigioase reviste ştiinţifice internaţionale din domeniu. Este profesor conferenţiar la Catedra de Microelectronică şi Inginerie Biomedicală din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei.
Elena Mocreac