Postul Mare a început și pentru cei care îl țin este o adevărată provocare ce să consume zi de zi, timp de 7 săptămîni. Nutriționiștii recomandă consumul cît mai mare de fructe și legume, totuși din meniu nu pot lipsi tradiționale bucate de post, care sunt gustoase și sănătoase. CURENTUL vă propune un top al celor 5 cele mai populare mîncăruri în această perioadă.
1. Fasolița sau fasolele facăluite cum li se mai spune. Acestea fac parte din tradiția moldovenilor încă din vechi timpuri. Fasolea se spală, se fierbe, iar după prima apă, care trebuie aruncată, se pune 1 ceapă, 1 ardei, 1 morcov ,foi de dafin, sare, puțin piper. Ulterior, fasolele pot fi prăjite întregi sau tocate. Așa apare fasolița. Dreasă cu usturoi și ceapă prăjită în ulei, fasolele făcăluite sunt un adevărat deliciu.
2. „Tocană de urzici”. O dată cu sosirea primăverii, apar și urzicile, iar acestea pot fi transformate într-o tocăniță extrem de gustoasă. Urzicile spălate bine se pun la fiert pentru 3-5 minute, se scurg şi se taie mărunt. O ceapă tăiată mărunt se căleşte în puţin ulei, unde se adaugă urzicile mărunte. Cînd urzicile sînt gata, se pune o lingură de făină, puţină apă, sare după gust şi se lasă să fiarbă încă cîteva minute. Apoi se adaugă usturoi pisat. Se servesc fierbinţi sau reci, preferabil cu mămăligă.
3. „Sarmale de post”. De e sărbătoare, zi de week-end sau pur și simplu vă este poftă, sarmalele sunt totdeauna așteptate. Deoarece e post, ele se prepară fără carne. Se pune orez, morcov, ceapă, pastă de roşii, sare, piper negru măcinat. Amestecul dat se învelește în frunze de podbal, frunze de arţar, de stevie sau în varză murată. O adevărată sărbătoare pentru papilele gustative!
4. Cartofi fierți sau prăjiți. Cartofii joacă un rol extrem de important în post, căci fără ei ar fi mult mai greu. Fierți sau prăjiți, cu sos sau la cuptor, aceștea sunt salvarea gospodinelor. Iar dacă la ei mai adăugați o salată sau o farfurie de murături, atunci cina va fi perfectă!
5. „Salată boeuf de post”. Chiar dacă e post, uneori vă doriți ceva mai special și mai consistent. În așa caz se apelează la salata boef, care însă se face fără carne și ouă. Cartofii, morcovii se fierb. La ei se adaugă pătrunjel, păstîrnac, țelină, ceapă tocate mărunt, dar și mazăre sau porumb conservat. Se adaugă maioneză de post și aveți salata gata!
Elena Mocreac