[ X ]
Top 5 bucate “străine” care au cucerit moldovenii
15 Februarie
foto: d-marcha.com

Bucătăria autohtonă permite treptat și “infiltrarea” bucătăriilor străine. În prezent, moldovenii tot mai mult consumă și gătesc bucate, care-și au originea la mii de kilometri distanță. Fie că e vorba de bucate italiene, fie germane sau japoneze, ele și-au făcut loc în viața noastră și nu ne putem imagina cum am trăi fără ele. CURENTUL vă propune Top – 5 bucate străine care au cucerit moldovenii. Clasamentul a fost realizat în opinia membrilor redacției.

1. Pizza. Pizza este un fel de mîncare de origine italiană. În prezent, moldovenii mănînca pizza atît ca fel principal, cît și ca gustare la bere. Margherita, Calzone, Saleami, Diablo, Easter sau oricare altfel, pizza se găsește după preferințele fiecăruia.  Ba, mai mult chiar, moldovenii pregătesc pizza și acasă.

2. Cartofi pai. Fie că e fel principal sau doar gustare, cartofii pai au cucerit moldovenii, cu siguranță. Originea acestora rămîne una misterioasă, nu se poate decide dacă e franțuzească sau belgiană, cert este că, aceștia fac înconjurul lumii. Combinați cu șnițel sau salată, la o bere sau o cola, vor fi savurați de fiecare dată, dacă desigur nu te gîndești la cît de dăunători sînt.

3. Sushi. Este un fel de mâncare specific bucătăriei japoneze. Principalul ingredient este orezul (acrit cu oțet) combinat cu diverse alte ingrediente, gătite sau in stare crudă, cel mai adesea pește crud. Acesta devine tot maipopular în țara noastră avînd în vedere că tot mai multe localuri din capital include în meniuri – sushi. Deși, nu e tocmai după gusturile și prețurile tuturor, rulourile înfășurate în foi de alge marine presate, cu bucăți mici de orez frământate de mână și servite cu pește crud sau icre, bucăți de pește crud presărate peste o farfurie cu orez, dar și altele, își fac loc cu succes în bucătăria locală.

4. Burger. Fie că e hamburger (cu jambon) sau cheeseburger (cașcaval) cu murături, ceapă și sosuri, acesta este un fel de mîncare dorit. Originea acestuia e germană sau americană, nu se poate spune cu certitudine. Nu e tocmai sănătos, dar e delicios.

5. Salata Caesar. Caesar este mai în toate meniurile din restaurantele autohtone. Această “creație” este atribuită lui Caesar Cardini, un Italian imigrant care deținea o rețea de restaurante în Mexic. Prima salată Caesar a pregătit-o în 1924 pentru fiica sa Giulia, din ceea ce găsise în frigider. Astăzi, salata Caesar e preferata multora și e unică prin combinația dintre frunzele de salată, carne de pui, parmezan, usturoi, crutoane și sos special. Și, prețul e pe măsură.

Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților