[ X ]
Premieră! În Moldova a fost produsă o pastă de dinţi
23 Septembrie

Pentru prima oară, în Moldova a fost produsă o pastă de dinți. Această știre din start pare a fi una atrăgătoare. Dar și pasta în sine este foarte neobișnuită, la nivelul proprietăților sale, datorită invențiilor cercetătorilor autohtoni și a celor străini, scrie Madein.md.

Sub îndrumarea microbiologului și academicianului Valeriu Rudic, a fost obținută tinctura din alga Spirulina platensis (denumirea comercială este „Bior”). Compania „Universal Farm” cooperează de mulți ani cu acest grup de oameni de știință și, pe baza „Bior”-ului, au preparat diverse medicamente. La început a fost un gel, care a câștigat medaliile de aur și de argint la expozițiile internaționale de la Bruxelles, Pittsburgh ș.a. El i-a uimit pe specialiștii în domeniu prin faptul că combină proprietățile care se exclud reciproc în preparatele medicale – cele antivirale și antifungice. Acestea fiind pe lângă proprietățile antiinflamatoare, imunostimulatoare și imunomodulatoare.

În plus, în celulele Spirulinei platensis, planta care stă la baza „Bior”-ului, se găsesc mai bine de 280 de substanțe biologic active, printre care vitamine, micro- și macroelemente (fier, calciu, magneziu și zinc), aminoacizi, acizi grași nesaturați, de tipul Omega-3 etc. Mai târziu, pe bază de „Bior” s-au produs supozitoare (lumânări), medicamente în capsule și în fiole.

– Încă demult mă gândeam la faptul că, dacă „Bior” are astfel de proprietăți medicinale minunate și se utilizează în tratamentul cavității bucale, ar fi o idee bună să se producă o pastă de dinți, care ar conține această substanță. – a spus fondatorul SRL „Universal Farm”, Sergiu Melnic. – Dat fiind faptul că „Bior” este un preparat unic, produsul care îl va conține va fi și el unic. Proiectul de preparare a pastei de dinți cu proprietăți terapeutice și profilactice a fost lansat în urmă cu doi ani. Pentru mine, cel mai interesant aspect care ține de această pastă de dinți a fost acela că ea are și un efect antiviral. Pentru a îl utiliza la maxim, am făcut ca pasta să aibă o spumare puternică. Datorită acestui aspect, în timpul perierii dinților spuma ajunge pe buze și se răspândește în cavitatea bucală, iar prin acest proces are loc profilaxia împotriva herpesului și a agravării lui. În lume nu există un analog al „Biortherapy”.

Atunci când realizam studiile preclinice și clinice în clinicile stomatologice, au fost obținute niște rezultate foarte bune în tratamentul parodontozei, a gingivitei ș.a. Totodată, pasta noastră dizolvă excelent placa de pe dinți, care apare de la fumat, consum de cafea, ceai etc și înălbește bine dinții. După finalizarea testelor, noi am perfecționat formula și, special pentru producerea pastei, am cumpărat echipamentele necesare pentru omogenizarea în vacuum, ambalare ș.a. Pentru acest proiect, investițiile au fost de 1,2 milioane euro. Iar în urmă cu două săptămâni a început procesul de producție.

Un tub de pastă de dinți, cu masa de 40 g, costă 35 de lei – o sumă nu prea mică pentru Moldova. Dar și costul de producție este destul de ridicat, dat fiind faptul că doar prețul substanței active este de 18 lei. Trebuie remarcat faptul că, în Moldova, „Bior” este singura substanță activă produsă pentru industria farmaceutică, căci toate celelalte sunt importate. Iar noi, utilizând materia primă locală, ne ocupăm de substituirea importurilor și, totodată, vom promova în străinătate munca cercetătorilor noștri, deoarece se planifică exportarea „Biortherapy” în România, Ucraina, Belarus și Rusia. În cadrul acestor țări, promovarea pastei de dinți va începe de la diferite expoziții, – zice interlocutorul.

Este curios faptul că, deși deocamdată „Biortherapy” nu este disponibilă pe piață și nu a avut publicitate, au apărut deja cumpărători angro în Ucraina și România. Despre această pastă de dinți ei au aflat de pe Internet, în comunitățile stomatologilor, care discutau activ despre proprietățile ei uimitoare, știind de Bior-gel, și așteaptă apariția ei pe piață. Totodată, numeroși stomatologi moldoveni lucrează în România și le-au povestit colegilor săi că au lucrat cu Bior-gel.

Pe piața internă, „Biortherapy” va apărea la sfârșitul lunii și se va vinde doar în farmacie (în rețelele „Farmacia familiei” și „Hippocrates”, cu care „Universal Farm” cooperează în privința medicamentelor). Iar promovarea pastei de dinți va începe cu prezentarea ei în cadrul clinicilor stomatologice.
Sincer vorbind, mă frământa întrebarea dacă „Biortherapy” va putea concura după preț?

Sergiu Melnic este sigur de succes, pentru că, deocamdată, toți cei care au testat produsul sau l-au primit cadou nu și-ar dori să îl schimbe. Pentru comparație, Sergiu a arătat o pastă nemțească, prețul angro al căreia este de 110 lei, dar calitatea este mai puțin bună și are un ambalaj incomod – un tub din aluminiu, care se îndoaie cu greu la expulzarea pastei de dinți. Iar pentru un astfel de preț ridicat, utilizarea tubului nu este economă, deoarece la baza lui nu mai poate fi scoasă pasta.

Luând în calcul minusurile diverselor ambalaje, producătorul autohton a ales tubul care este compus din folie de aluminiu în interior (pentru a păstra calitatea produsului) și plastic în exterior (pentru comoditate în utilizare). Întreprinderea ar fi putut ambala producția în tuburi de aluminiu, fără a recurge la investiții suplimentare în echipamente, dar s-a hotărât că dacă se vrea un produs cu adevărat bun, toate componentele acestuia trebuie să corespundă.

Nu a putut să nu sune întrebarea referitoare la mențiunea de pe cutia pastei de dinți, în care este prezent numele încă a unei persoane juridice – SRL „Nobildent”, la a cărei comandă a fost produsă „Biortherapy”. S-a dovedit că este vorba despre o filială a „Universal Farm” și un co-investitor, care a fost creată pentru a separa fabricarea produselor cosmetice într-o direcție aparte a afacerii, deoarece, în curând, va fi lansată o serie mai accesibilă de paste de dinți, low-budget, a căror compoziție nu va include Bior, dar va avea ulei de arbore de ceai (un element foarte bun), o pastă pentru copii și una înălbitoare. Iar pe viitor vor apărea și șampoane, pe bază de Bior.

Inapoi la arhiva noutaților