Au trecut mai bine de 400 de ani de când Mihai Viteazul a ajuns la Sibiu, iar legenda spune că marele domnitor s-a ospătat într-una din casele din centrul oraşului, unde ar fi funcţionat un fel de birt. Astăzi, în acelaşi loc există restaurantul “Butoiul de Aur”, care se pare că ar fi cel mai vechi din România.
Cu o arhitectură opulentă ce aminteşte de a doua jumătate a secolului al XIVlea, când a fost construit, “Butoiul de Aur” se află la graniţa dintre Oraşul de Sus şi Oraşul de Jos, la mijlocul unor clădiri cu arhitectură medievală, scrie Libertatea.ro.
Chiar dacă nu se cunosc date exacte referitoare la momentul în care ar fi ajuns domnitorul Mihai Viteazul la birtul transformat acum în “Butoiul de Aur”, istoricii cred că ar fi fost după Bătălia de la Şelimbăr, din anul 1599.
Restaurantul a fost, de-a lungul anilor, în proprietatea mai multor bucătari, iar recent a fost închiriat de un chef din Veneţia.
“În familia mea sunt bucătari din cinci generaţii şi avem restaurant în Veneţia din 1978”, povesteşte Manuel Betto Pecori, unul dintre proprietari.
El este în Sibiu de aproape doi ani, a învăţat limba şi istoria românilor, iar când a avut ocazia să deschidă o afacere în locaţia istorică, nu a stat pe gânduri.
“M-am gândit că e în centru, e cel mai vechi restaurant din România, e frumos şi am fost sigur că vom face treabă aici. De Mihai Viteazu nu am ştiut, dar mi-a spus un prieten că se bătea şi el cu turcii, ca şi italienii”, a adăugat Manuel.
Deşi este specialist în bucătăria italiană, bărbatul s-a gândit că ar fi păcat ca din cel mai vechi restaurant din România să lipsească tocmai mâncarea tradiţională, aşa că a învăţat să pregătească şi ciorbă de burtă, mici sau cârnaţi.