Restaurantul Noma din Copenhaga, administrat de maestrul bucătar Rene Redzepi, a fost desemnat luni, la Londra, cel mai bun din lume de influenta revistă britanică Restaurant, câştigând pentru a patra oară acest titlu, obţinut şi în anii 2010, 2011 şi 2012, scrie descopera.ro.
Amplasat într-un depozit maritim renovat din Copenhaga, Restaurantul danez a recâştigat acest titlu pe care îl pierduse în 2013, în faţa restaurantului spaniol El Celler de Can Roca.
Restaurantul, al cărui nume reprezintă contragerea sintagmei „Ny Nordiska Mad”, care înseamnă „Noua mâncare nordică”, propune preparate locale precum „skyr caillé” (specialitate islandeză pe bază de lapte), bou moscat de Groenlanda şi moluşte servite cu cereale.
În luna martie, Noma a anunţat un proiect de delocalizare a restaurantului în Japonia, pentru două luni, în 2015.
Învingătorul de anul trecut, El Celler de Can Roca, administrat de cei trei fraţi Roca din localitatea Girona, s-a clasat în 2014 pe locul al doilea în topul celor mai bune 50 de restaurante ale planetei. Restaurantul italian Osteria Francescana, administrat de chef-ul Massimo Bottura, la Modena, s-a menţinut pe locul al treilea, pentru al doilea an consecutiv.
Topul 100 al celor mai bune restaurante din lume a fost alcătuit pe baza voturilor exprimate de 900 de experţi internaţionali, în rândul cărora s-au aflat maeştri bucătari şi critici culinari.
De la înfiinţarea în 2002, acest clasament, sponsorizat de San Pellegrino şi Acqua Panna, a acordat titlul suprem unui număr de doar cinci restaurante.