Jose Manuel Barroso, Președinte al Comisiei Europene, care s-a aflat timp de două zile la Chișinău, a vizitat și complexul Chateau Vartely din afara capitalei.
Barroso și delegația sa au luat cina acolo, iar organizatori au făcut tot posibilul pentru a le intra în grație. Oaspeții au fost întîmpinaţi cu cîte un pahar de vin Rose, Colecția Selectată Malbec&Syrah, iar Jose Manuel Barroso și prim-ministrul Iurie Leancă, care au sosit mai tîrziu – spumant roz brut clasic matur și căpşuni. proaspete.
Apoi oaspeții au fost invitați la masă. Meniul a fost făcut în tradițiile clasice ale Restaurantului Chateau Vartely.
Din mîncăruri au fost servite “Gustarea Haiducului”, “Legumele proaspete autohtone”, “Asortată din pește”, “Platoul cu cașcavaluri nobile”, “Salată din vinete coapte la foc deschis” și desigur nemaipomenitele plăcințele moldovenești prăjite la tigaie. La aceste bucate au fost servite vinurile Feteasca Regală și Traminer Rezerva.
Ca gustare fierbinte s-a servit clasicul somon la grătar cu spanac în asociere cu vinul matur-rezerva Taraboste Chardonnay. Felul de bază- mușchiul de vițel la grătar cu sos teriyaki, a fost ca o explozie gastronomică alături de vinurile roșii matur-rezerva Taraboste 2009 și Pinot Noir Taraboste. Desigur nu se putea fără vestita mămăliguță moldovenească, servită cu brînză de oi, scrob și smîntînă, în asociere cu vinul din soiul autohton Rara Neagră 2011 din Colecția Winemaker’s Selection.
La desert, organizatorii au oferit prune umplute cu nuci fierte în vin Pastoral, iar din băuturi Ice Wine Muscat Ottonel.
Înainte de plecare, Jose Manuel Barroso a primit din partea Chateau Vartely o butelie de vin roșu matur rezerva Taraboste 2009 cu volum de 3 litri, într-o cutie din lemn personalizată.
Diana Cebotari