[ X ]
ATENȚIE! Sfatul nutriționistului pentru masa de Revelion
31 Decembrie

Nutriționistul Tamara Schiopu, care este cunoscută pentru organizarea diverselor evenimente gastronomice în Moldova și Marea Britanie, a oferit mai multe sfaturi în privinţa mesei de Revelion. Experiența bogată pe care o are sperăm să vă fie de mare ajutor, iar în seara de Revelion să nu întâlniți noul an văitându-vă că ați mâncat prea mult, ci să fiți cu zâmbetul pe buze, scrie SHOK.md.

“Sărbătoarea Revelionului este una deosebită la moldoveni, tradiție care provine mai mult din perioada sovietică. Atunci Crăciunul era trecut cu vederea, iar Anul Nou a fost pronunțat prin acea masă copioasă de la miezul nopții, cu Moș Crăciun umblând pe la casele cu copii și împărțind cadouri.

Până în prezent, moldovenii preferă să-și dea cadouri anume la Revelion, iar Moș Crăciun, după ce a cutreierat toată lumea către 25 decembrie, se oprește printre moldoveni până pe 7-8 ianuarie sau chiar până în 13 ianuarie, când mulți moldoveni sărbătoresc și Anul Nou pe stil vechi.

De Revelion mesele moldovenilor se rup de greutatea și multitudinea bucatelor: salate fierte, legume conservate, răcituri, pârjoale, sarmale, carne coaptă, torturi și prăjituri. Toate acestea sunt ”spălate” din abundență cu șampanie, vin, cogniac și vodka până pe la 4-5 dimineața. Nici nu e de mirare că a doua zi toată lumea e adormită și obosită.

Tradițiile sunt tradiții și e bine să le păstrăm, însă eu recomand să mâncăm bine seara în ajun de Revelion, ca la miezul nopții să nu fim înfometați. Vedeți, organismul nu știe că e Revelionul, și intră în regimul său de noapte, cu metabolismul și digestia reduse. De asta e bine să mâncăm mai puțin în plină noapte, să consumăm produse mai lejere, din pește și carne dietică (pui, iepure), să ne limităm la un singur fel de carne și la un singur fel de alcool.

Este și de datoria gospodinelor-gazdă să se îngrijească de bunăstarea oaspeților săi și să pregătească o masă pentru ora 7-8 seara, și una foarte lejeră pentru miezul nopții”, susține specialistul.

Natalia MORARU/SHOK.md

Inapoi la arhiva noutaților